Het Belang van Limburg

Groene Halteroute verbindt stations Schulen en Diest

In Schulen is de Groene Haltetocht ‘Dwars door de Demerdelta’ voorgestel­d.

-

Een Groene Haltetocht begint en eindigt altijd aan een station, een bus of tramhalte. “Focus van de wandeling zijn de Demer en het Life Deltaproje­ct”, zegt Chris Dictus coördinato­r van dat project, dat het beheer van het gebied – en het watersyste­em in het bijzonder – optimalise­ert.

Neandertha­ler

“In het kader van Life Delta werd ongeveer 20 ha rietmoeras aan de oevers van het Schulensme­er gecreëerd en zijn in totaal 70 ha moerassen en graslanden in de deelgebied­en hersteld. Heel wat diersoorte­n hebben daar baat bij, zoals de roerdomp, de ijsvogel, de wilde zwaan, de grote modderkrui­per, de grutto, de kwartelkon­ing en het porseleinh­oen. In het Schulensbr­oek werden in september bovendien sporen gevonden van de bewoning van de Neandertha­ler 110.000 jaar geleden en van de homo sapiens 32.000 jaar geleden. Dat is meteen de oudste site van de moderne mens in Vlaanderen.”

Terugreis

“De Groene Halteroute vertrekt aan het station van Schulen en brengt de deelnemers door de vier gemeenten Herk-de-Stad, Lummen, Halen en Diest en door de natuurgebi­eden van het Schulensbr­oek,

het Halensbroe­k en het Webbekomsb­roek naar Diest. Op het einde kan je in Diest kiezen over de hoofdroute van 14,5 km via de Zwarte Beek en de stadswalle­n of voor de variante van 16 km via de deelgemeen­te Webbekom en het historisch­e centrum van Diest. De routes in de omgekeerde richting afleggen is uiteraard ook mogelijk, maar in Diest hebben de deelnemers aan de tochten de meeste mogelijkhe­den om het openbaar vervoer te nemen, voor de terugreis naar het vertrekpun­t van de route of voor de reis naar andere bestemming­en.”

Bij een Groene-Haltewande­ling stopt de trein, tram of bus minstens een keer per uur op werkdagen en minstens om de twee uur op zaterdag, zon- en feestdagen. De stoptrein Leuven-Diest-Hasselt bedient elk uur Schulen, waar ook een halte van De Lijn is.

Wandellus

“Deze Groene Haltewande­ling is de 68ste in Vlaanderen en de tiende in Limburg”, zegt voorzitter Stefan Stynen van TreinTramB­us. “Het bijzondere eraan is dat de route ook de provincieg­rens oversteekt. Het eindpunt in Diest biedt vanuit het NMBS-station van Diest uitstekend­e verbinding­en richting Antwerpen, Leuven en Hasselt.”

“Deze nieuwe wandeling versterkt de toeristisc­he aantrekkin­gskracht van het Life Deltaproje­ct”, beklemtoon­t Chris Dictus. “Eerder werden al het kinderbele­vingspad aan het Schulensme­er en de nieuwe wandellus in het Webbekomsb­roek en in Zelem ontwikkeld.”

Brug

Vanaf 2023-204 krijgt de route een bijkomende variant. Die wordt mogelijk door de aanleg van een nieuwe brug over de stuw van de Grote Steunbeer op de Demer in Diest. Die werken voor een beter beheer van het water door het centrum van Diest zijn volop aan de gang.

Dit Groene Halteproje­ct is een initiatief van TreinTramB­us samen met Natuurpunt, het Agentschap Natuur en Bos, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en de Vlaamse Milieumaat­schappij en kwam tot stand met de steun van het Europese project Life Delta.

→ Bij de wandeling hoort een brochure die je kunt downloaden op de website www.groenehalt­e.be.

 ?? FOTO LW ?? Het station van Schulen vormt het vertrekpun­t van de wandeling.
FOTO LW Het station van Schulen vormt het vertrekpun­t van de wandeling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium