Het Belang van Limburg

Frieda Van Wijck weer even op tv met ‘Alles kan beter’ploeg voor 25 jaar Canvas

- Jo Smeets

TV-QUIZ

LEUVEN Voor een groots opgezette quiz naar aanleiding van ‘25 jaar Canvas’ neemt Frieda Van Wijck (72) nog één keer plaats voor de camera’s, en wel met haar voormalige ‘Alles Kan Beter’-kompanen. “Een plezant intermezzo”, zegt ze, “maar mijn tv-avontuur is definitief verleden tijd.”

Alles Kan Beter, dat van 1997 tot 1999 liep op Canvas, was een met prijzen overladen komisch programma waarin presentato­r Mark Uytterhoev­en samen met drie panelleden de televisie op de korrel nam. De naar Leuven uitgeweken Maaseikse Frieda Van Wijck was gastpanell­id. Samen met haar Alles Kan Beter-kompanen neemt ze nu deel aan de verjaardag­squiz van Canvas. “Eigenlijk vind ik dat mensen zouden moeten stoppen met quizzen eenmaal ze de vijftig zijn gepasseerd”, zegt ze. “Niet dat je op die leeftijd niets meer weet, maar het komt allemaal zo traag. Gelukkig is het geen echte kennisquiz, maar vragen ze ons vooral wat we nog herinneren van Alles Kan Beter.”

Gek dat zo’n populair programma maar twee seizoenen heeft gelopen.

“Dat was omdat het zo enorm veel werk met zich meebracht. Mark en zijn redactie moesten uren en uren televisieb­eelden bekijken en dan ook nog eens goeie invalshoek­en bedenken om er iets mee te doen. Voor mij was het makkelijke­r, want ik kreeg gewoon enkele simpele opdrachtje­s van Mark. Ik herinner me vooral dat ik zelf graag keek naar de uitzending­en.”

‘Alles Kan Beter’ betekende jouw doorbraak als schermgezi­cht, maar toen was je al 47.

“Ik presenteer­de nochtans al Panorama, al gebiedt de eerlijkhei­d me erbij te vermelden dat Alles Kan Beter toch een iets groter bereik had.” (lacht)

Veel grappen die destijds werden gemaakt zouden

Freida Van Wijck

vandaag niet meer kunnen. Wat vind je van die evolutie?

“Ik weet niet of jij oud genoeg bent om erover mee te praten, maar in de jaren zeventig liepen de mensen gewoon naakt door het beeld. (lacht) Alles moest kunnen, dat was het devies. Ik denk dat comedians en makers van humoristis­che tv-programma’s tegenwoord­ig meer op hun tellen moeten letten. Maar moeten we daar zwaar aan tillen? Alles gaat in een slingerbew­eging: de humor van vroeger was het gevolg van een strenge katholieke opvoeding. Alle remmen werden losgegooid, nu moet het allemaal weer wat strakker. En over twintig jaar zal het weer anders zijn.”

Krijg je na een avontuur als dit zin om weer opnieuw tv te gaan maken?

“Dit was een plezant intermezzo, maar voor mij is het definitief gedaan met tv. Ik geniet van mijn leven zoals het nu is, het gewone leven van een gepensione­erde vrouw: koken, opruimen, poetsen, eens gaan eten met vrienden, naar de cinema of het theater, boeken lezen, in de tuin werken. Misschien niet erg opwindend, maar ik vind het prettig. Als je geluk hebt, staat het ook jou nog wachten.” (lacht)

 ?? FOTO CANVAS ?? ‘25 Jaar Canvas’, Canvas, van maandag 14 tot en met donderdag 17 november omstreeks 22.20 uur
Team Alles Kan Beter: Guy Mortier, Frieda Van Wijck, Mark Uytterhoev­en en Rob Vanoudenho­ven.
FOTO CANVAS ‘25 Jaar Canvas’, Canvas, van maandag 14 tot en met donderdag 17 november omstreeks 22.20 uur Team Alles Kan Beter: Guy Mortier, Frieda Van Wijck, Mark Uytterhoev­en en Rob Vanoudenho­ven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium