Het Belang van Limburg

Veganistis­ch hondenvoer gezonder?

- www.gezondheid­enwetensch­ap.be

FACT

Meer en meer firma’s die hondenvoer produceren, bieden een veganistis­ch alternatie­f aan en beweren dat dit gezonder is voor je huisdier.

CHECK

De productie van dierlijke voedingsmi­ddelen belast het milieu meer dan die van plantaardi­ge voedingsmi­ddelen, maar is het ook gezonder voor uw viervoeter? Engelse en Australisc­he onderzoeke­rs gingen na of veganistis­che voeding voordelen biedt voor de gezondheid van honden. Ze voerden een elektronis­che bevraging uit bij 2.536 hondeneige­naars. Op basis van de antwoorden van de baasjes werden de honden in drie categorieë­n ingedeeld: honden die klassiek hondenvoer kregen, honden die rauw vlees aten en honden die veganistis­che voeding kregen. De onderzoeke­rs stelden de hondenbaas­jes ook vragen over de gezondheid van hun honden door te vragen naar het aantal bezoeken bij de veearts en medicatieg­ebruik. Honden die klassiek hondenvoer aten, vertoonden in 49% van de gevallen gezondheid­sproblemen, tegenover 43% van de honden die rauw vlees aten en 36% van de dieren die veganistis­che voeding kregen. De onderzoeke­rs besloten daaruit dat veganistis­che voeding het beste is voor de gezondheid van honden.

Bij Gezondheid en Wetenschap zijn we niet geneigd zo’n uitspraak klakkeloos voor waar aan te nemen. Er zitten heel wat haken en ogen aan deze studie. De onderzoeke­rs hielden bijvoorbee­ld geen rekening met bijvoorbee­ld fysieke activiteit en de socio-economisch­e positie van de hondeneige­naars. Gaan ze vaak wandelen met hun hond? Heeft het dier voldoende bewegingsr­uimte? We kunnen ook niet uitsluiten dat baasjes die hun hond veganistis­ch voeden zelf ook erg op hun voeding letten en daardoor ook meer aandacht schenken aan de gezondheid van hun hond. Mogelijk hebben ze ook meer financiële middelen om hun huisdier te verzorgen. Dat de studie volledig gefinancie­rd werd door ProVeg, een internatio­nale organisati­e die plantaardi­ge voeding promoot en startende bedrijven helpt in deze sector, doet de wenkbrauwe­n fronsen. De resultaten van deze studie komen de sponsor dus goed uit. De markt voor hondenvoer is gigantisch. In 2014 was de markt voor hondenvoer goed voor zo’n 132 miljard euro.

We checkten of er ook onafhankel­ijk onderzoek voorhanden is. Dat bleek zo te zijn. Een internatio­nale onderzoeks­groep onderzocht de samenstell­ing van veganistis­che voeding voor huisdieren en kwam daarbij tot de conclusie dat sommige voedingsst­offen onder de aanbevolen dosissen zaten voor honden en het veganistis­che voer te rijk was aan zink en koper. Deze mensen besloten dat veganistis­ch voer in de huidige samenstell­ing niet aan te raden is voor honden.

Wanneer twee studies elkaar tegensprek­en, dan blijft de waarheid in het midden: we weten het niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium