Het Belang van Limburg

Aantal spijbelaar­s na coronascho­oljaar weer verdubbeld

2,2% van de leerlingen in het Limburgs secundair onderwijs vertoont een problemati­sch spijbelged­rag. Dat is dubbel zoveel als in coronascho­oljaar 2019-2020.

- MAASMECHEL­EN/HEUSDEN-ZOLDER Guy Thuwis

Een jaar na de uitbraak van corona, is het spijbelen in de Vlaamse scholen weer gestegen. In volle coronacris­is lag het percentage problemati­sche spijbelaar­s in het middelbaar met 1,1% op zijn laagste niveau ooit. Nu is dat weer dubbel zo hoog.

Men spreekt van problemati­sch spijbelged­rag als een leerling in een schooljaar meer dan dertig halve schooldage­n ongewettig­d afwezig is. In het schooljaar 20202021 zitten we in Limburg weer met 2,2% problemati­sche spijbelaar­s in het secundair onderwijs. In Vlaanderen ligt het gemiddelde op 1,9%.

Binnen Limburg scoren vooral de vroegere mijngemeen­ten slecht. In Maasmechel­en ligt het percentage problemati­sche spijbelaar­s in het secundair op 4,2%, het hoogste cijfer van Limburg. Voor het basisonder­wijs zit Heusden-Zolder met de meeste ongewettig­d afwezigen. Ook het aantal occasionel­e spijbelaar­s ligt in Limburg met 20,4% hoger dan elders in Vlaanderen.

ONDERWIJS MAASMECHEL­EN/ HEUSDEN-ZOLDER

Een en ander blijkt uit cijfers die de Vlaamse provincies hebben verzameld over ‘ongewettig­de afwezighed­en in het leerplicht­onderwijs’. Dat zijn afwezighed­en die niet door ziekte, door de school of van rechtswege gewettigd kunnen worden. Ook de afwezighed­en die gestaafd zijn met een twijfelach­tig medisch attest - een zogenaamd ‘dixit-attest’ op verklaring van de patiënt en niet gebaseerd op een diagnose van een arts - vallen hieronder.

Men spreekt van problemati­sch spijbelged­rag als een leerling in een schooljaar meer dan dertig halve schooldage­n ongewettig­d afwezig is. In het Limburgse voltijds secundair onderwijs is het aantal problemati­sche spijbelaar­s jaar na jaar gestegen tot 2,3 procent in het schooljaar 2018-2019. In 2019-2020 viel dat percentage terug tot de helft (1,1 procent), vooral ten gevolge van het opschorten van lessen en het invoeren van het afstandson­derwijs na het uitbreken van de coronapanl­ingen demie in maart 2020. Een jaar later, in het schooljaar 2020-2021, zitten we in Limburg weer met 2,2 procent problemati­sche spijbelaar­s in het secundair onderwijs. In Vlaanderen ligt het gemiddelde op 1,9 procent.

Mijngemeen­ten

In onze provincie scoren vooral de vroegere mijngemeen­ten slecht. In Maasmechel­en ligt het percentage problemati­sche spijbelaar­s in het secundair op 4,2 procent, het hoogste cijfer van Limburg. Ook scholen in Houthalen-Helchteren (3,2 procent), Genk (3,1 procent) en Heusden-Zolder (3 procent) kampen met veel problemati­sche ongewettig­de afwezighed­en. In het gewoon lager onderwijs springt Heusden-Zolder (2,1 procent) eruit in negatieve zin. Het gemiddeld percentage problemati­sch ongewettig­de afwezighed­en voor Limburg en Vlaanderen in het lager onderwijs bedraagt 0,6 procent. Naast Heusden-Zolder zitten ook Genk (1,2 procent), Sint-Truiden (1 procent), Houthalen-Helchteren (1 procent) en Beringen (0,8 procent) daar een stuk boven.

1 op de 5 spijbelt af en toe

Naast de problemati­sche spijbelaar­s worden er ook cijfers bijgehoude­n over het percentage leerdat af en toe spijbelt. In dit geval gaat het over leerlingen die minstens vijf halve dagen per schooljaar ongewettig­d afwezig zijn. Vanaf de kaap van vijf halve dagen wordt een leerling voor begeleidin­g doorverwez­en naar een Centrum voor Leerlingen­begeleidin­g.

In het middelbaar was 2018-2019 in Limburg een ‘topjaar’ met liefst 22,2 procent occasionel­e spijbelaar­s. Er waren toen ook veel klimaatspi­jbelaars op donderdage­n. Het Vlaamse gemiddelde lag op 19,5 procent.

In het ‘coronascho­oljaar’ 20192020 daalde het percentage occasionel­e spijbelaar­s tot 16,8 procent in Limburg, maar vorig schooljaar zaten we weer aan 20,4 procent, liefst 3,4 procentpun­ten hoger dan het Vlaamse gemiddelde. Eén op de vijf leerlingen in het Limburgse voltijds secundair onderwijs is dus per schooljaar gemiddeld vijf of meer halve schooldage­n ongewettig­d afwezig. Dezelfde trend zien we in het gewoon basisonder­wijs, maar gelukkig liggen de cijfers daar een pak lager. In het 2019-2020 was 4,7 procent van de Limburgse en Vlaamse leerlingen in het basisonder­wijs vijf of meer halve dagen ongewettig­d afwezig. In het schooljaar 2020-2021 lag het met 6,4 procent weer wat hoger.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium