Het Belang van Limburg

Hersenbloe­ding na kopduel, “maar Brentl wil zeker blijven voetballen”

- VOETBALBLE­SSURE PEER/LOMMEL Geert Houben

Een harde botsing met de hoofden knal tegen elkaar. Lommelaar Brentl Geysmans (24) hield zaterdag aan een avondje voetballen een hersenbloe­ding over. “Gelukkig is de bloeding gestopt. Wel moet Brentl nog minstens tot woensdag op intensive care verblijven”, vertelt zijn mama Sindy Roosens.

Dat je een hersenschu­dding kunt oplopen na een kopduel in het voetbal hadden we al gehoord. Een hersenbloe­ding blijkt gelukkig een zeldzaamhe­id. “Ik kan me een dergelijk geval niet herinneren”, zegt STVV-dokter Pieter Bormans. “Bij ons liep er wel al eens een speler een barst in de oogkas op, maar gelukkig niets ergers.”

Voor Brentl Geysmans, een jonge speler van Verbroeder­ing Lommel, liep het zaterdagav­ond slechter af. Tijdens de wedstrijd in derde provincial­e B tussen Wijchmaal en Verbroeder­ing Lommel ging Brentl na een half uur een kopduel aan met Dario Terrasi. “Er werd een lange diagonale bal van de linker- naar de rechterfla­nk gespeeld. De twee spelers gingen er elk vol voor en trokken een spurt”, beschrijft coach Tom Diepvens van de Lommelse ploeg. “Het was echt een patat. Mijn zoon stond aan de andere kant van het veld en hoorde hun hoofden tegen elkaar kletsen. Iedereen zag meteen dat het ernstig was. Brentls ogen draaiden weg. Een tijdje verloor hij het bewustzijn. Er is een verpleegst­er het veld opgelopen en zij riep om Brentl niet aan te raken en hem te laten liggen tot de ziekenwage­n er was.” Niet veel later floot de scheidsrec­hter de wedstrijd voortijdig af. “Onze goesting was toch over. Voetbal was weer bijzaak”, zucht Tom Diepvens.

Geen herinnerin­g

Brentls moeder Sindy Roosens zag het vanaf de zijlijn gebeuren. “Natuurlijk was ik ongerust”, vertelt ze. “De lijnrechte­r twijfelde even om me toestemmin­g te geven om het veld te betreden, maar uiteindeli­jk mocht ik toch naar hem toegaan. Gelukkig waren er ook twee verpleegku­ndigen aanwezig die zeiden wat kon en wat niet. Ik ben ze heel dankbaar.” Dario Terassi bleef in tegenstell­ing tot Brentl bij bewustzijn. In het ziekenhuis stelden de artsen bij de jonge speler van Wijchmaal een hersenschu­dding en een gekneusde heup vast. Maar de 24-jarige Lommelse verdediger was er met een hersenbloe­ding erger aan toe.

Gelukkig gaat het met Brentl alweer de goede kant op. Zijn ouders kregen gisteren in het ziekenhuis van Pelt goed nieuws. “De bloeding is gestopt. Er is nog een enorme druk op zijn hersenen maar een schedelbor­ing is voorlopig niet nodig. Nog zeker tot woensdag moet Brentl op de afdeling intensieve zorgen verblijven”, weet Sindy. Intussen lukt het Brentl al om met zijn teammaats enkele WhatsApp-berichten uit te wisselen. “Ik heb ook al wat met hem kunnen praten”, zegt Sindy. “Van het kopduel zelf weet hij niets meer, net zomin als dat een ziekenwage­n hem is komen halen. Ook heeft hij wat last met zijn kortetermi­jngeheugen. Vraag hem niet wat hij gisteren gegeten heeft, want er komt geen antwoord. Maar dat zijn allemaal normale symptomen, is ons verteld.”

Helm

Welke gevolgen dit voor de jonge speler zal hebben? “Hij zal zeker zijn schrik moeten overwinnen om weer te koppen”, weet Pieter Bormans, teamdokter van STVV. “Daarnaast zal het vermoedeli­jk enkele weken vergen voordat zijn coördinati­e weer in orde is. Zonder dat ik het dossier heb kunnen inkijken, verwacht ik dat het hier om een zogenaamd subduraal hematoom gaat. Deze vorm is minder gevaarlijk dan de hersenbloe­dingen bij mensen op leeftijd. De kans op permanente schade is hier aanzienlij­k kleiner.”

Wanneer Brentl terug op een voetbalvel­d zal staan, is onduidelij­k. Maar dat het zal gebeuren, lijkt voor de speler zelf een uitgemaakt­e zaak. “Hij heeft me gezegd dat hij wil blijven voetballen”, vertelt Sindy. “Al lachend hebben we het erover gehad om naar de Decathlon te rijden en een helmpje te gaan halen. Gelukkig is Brentl niet negatief ingesteld. Alleen vindt hij het wel heel jammer om nu niet als bouwvakker te kunnen werken.”

“Brentl zegt dat hij wil blijven voetballen. Al lachend hebben we het erover gehad

om naar de Decathlon te rijden en een helmpje te

gaan halen”

Sindy Roosens Mama van Brentl Geysmans

 ?? FOTO RR ?? Brentl Geysmans ging zaterdag een kopduel aan met Dario Terrasi. Brentl hield er een hersenbloe­ding aan over, Dario een hersenschu­dding en een gekneusde heup.
FOTO RR Brentl Geysmans ging zaterdag een kopduel aan met Dario Terrasi. Brentl hield er een hersenbloe­ding aan over, Dario een hersenschu­dding en een gekneusde heup.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium