Het Belang van Limburg

Volgens getuigenis­sen van ouders en ex-werknemers werden kinderen vaak en hard geslagen.

- Anton Goegebeur en Paul Darragas

KINDEROPVA­NG

OUDENAARDE

Voor veel ouders kwam de onmiddelli­jke sluiting van crèche ’t (b)engeltje compleet onverwacht. Op sociale media en in de krant uitten ze aanvankeli­jk hun onbegrip. Nu blijkt dat er in de opvang toch het een en ander grondig misliep. De klachtenst­room die het Vlaams Agentschap Opgroeien noopte tot een onmiddelli­jk sluitingsb­evel is zonder meer huiveringw­ekkend.

De eerste klachten dateren al van 2012, maar de stroom onthutsend­e getuigenis­sen over de zaakvoerde­r en haar twee (half)zussen kwam echt op gang sinds oktober vorig jaar. De verhalen kwamen van ouders en voormalige personeels­leden. In maart, april en juni van dit jaar deed de Zorginspec­tie plaatsbezo­eken. Alles samen schetsen ze een terreurreg­ime waarin wenende en drukkere kindjes, vrijwel alle baby’s en peuters dus, het moesten ontgelden. Ze werden geslagen, zelfs gebeten. Kindjes die niet meteen wilden slapen, werden in bed gegooid. Kindjes die niet meteen luisterden werden uitgeschol­den en in het ‘strafhok’ geplaatst, tussen de wasmachine en de boiler. “Ze is niet stressbest­endig en kan die drukte niet aan, waardoor ze heel agressief en dominant uit de hoek komt”, aldus een ex-werknemer. “Mijn kindje, dat meestal kalm is, werd ook geslagen, maar dit was nog relatief weinig ten opzichte van een neefje dat iets moeilijker was, en dat alle dagen hard geslagen werd”, aldus een ouder. Een voormalige werknemer getuigt dat de uitbaatste­r met haar voet op de buik van wenende kinderen ging staan. Anderen werden met hun gezicht onder koud water gehouden om hen te doen stoppen met wenen. Van kindjes bij wie het toiletbezo­ek niet vlot genoeg verliep, werd het hoofdje in de wc geduwd waarna werd doorgespoe­ld. In het verslag staat ook hoe de verantwoor­delijke “in een colère schoot en een kindje van twee maand in de keuken zette met de deur dicht omdat ze nu wel genoeg had van dat wenen.”

Ook over het eten verzamelde het agentschap tal van klachten. Papjes werden in de mondjes geduwd tot kinderen zich verslikten en moesten overgeven. Van een kind dat niet wilde eten, werd het hoofd achteruit getrokken en tussen de knieën gelegd om zo met een lepel de voeding geforceerd toe te dienen.

Psycholoog

Wanneer ouders iets zeiden, dan werd steeds verklaard dat een kindje ‘gemakkelij­k valt’. Een moeder getuigde over hoe het kinnetje van haar zoon tot bloedens toe openlag. De uitleg van een ‘val’ kon ze moeilijk geloven omdat het zo’n grote schaafwond­e was “alsof het kindje over de vloer was getrokken, of ergens was blijven tegen wrijven.”

Veel ouders merkten wel dat er iets scheelde. Kinderen wouden thuis niet meer slapen. Ze hadden nachtmerri­es en plasten opnieuw in bed. Ze huilden ’s ochtends bij het vertrekken en ’s avonds bij het ophalen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een psycholoog aangesteld om de kinderen en ouders te begeleiden. In ’t(b)engeltje was plaats voor 32 kinderen. Voor hen zoekt de stad Oudenaarde samen met het agentschap naar een oplossing.

 ?? FOTO PDV ?? Kinderdagv­erblijf ’t (b)engeltje in Oudenaarde
FOTO PDV Kinderdagv­erblijf ’t (b)engeltje in Oudenaarde

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium