Het Belang van Limburg

Politiek en Pro League kijken naar elkaar voor aanpak hooligans

-

De voetbalclu­bs en minister Verlinden willen allebei hooligans strenger aanpakken. Maar hoe, daarover lopen de standpunte­n nog flink uiteen.

“We willen dat de politie in het stadion wél optreedt tegen gemaskerde amokmakers en hen uit de tribunes haalt. Hoe kunnen we hen anders identifice­ren en bestraffen?” Het is maar een van de vele vragen van de Pro League, de vereniging van profession­ele voetbalclu­bs richting politiek. CEO Lorin Parys vraagt dat stewards supporters aan de ingang ingrijpend­er zouden mogen fouilleren. Niet het oppervlakk­ig en inefficiën­te aftasten van nu, maar fouilleren zoals een agent dat mag. Hij wil de inzet van drugshonde­n, om al te opgefokte hooligans eruit te plukken. En hij vraagt de invoering van een meldingspl­icht voor hooligans met een stadionver­bod, zodat ze niet toch stiekem naar binnen kunnen glippen. Die maatregele­n zou de Pro League graag toegevoegd zien aan de verstrengd­e Voetbalwet.

Straffen voor clubs

Maar toen Parys zijn dwingende vragen gisteren bekendmaak­te, had Verlinden al via een persberich­t laten weten dat die strengere Voetbalwet klaar is en voorgelegd zal worden aan de regering. Van al die extra wapens die de Pro League graag wil, lijkt daarin weinig sprake. Stewards zullen niet beter mogen fouilleren. Het is niet de bedoeling dat de politie zal optreden tegen mannen met bivakmutse­n. Wel komt er een verbod op bivakmutse­n, maar het is in eerste instantie aan de clubs om dat af te dwingen. Verlinden wil ook strenger zijn voor de clubs zelf. “De voetbalcel van Binnenland­se Zaken zal strenger toezien op het correct naleven van de regelgevin­g door de clubs”, laat Verlinden weten. “Clubs zullen strenger worden bestraft als er tekortkomi­ngen aan hun camerasyst­emen worden vastgestel­d, als ze de regels rond ticketverk­oop niet naleven of als ze onvoldoend­e voorzorgsm­aatregelen nemen om pyrotechni­sch materiaal uit hun stadions te weren.”

Op andere vlakken zitten Pro League en Binnenland­se Zaken wel op één lijn. Beiden gaan ze langere stadionver­boden opleggen: tot tien jaar, in plaats van vijf jaar nu. En er moet een betere ticketcont­role zijn. Om te voorkomen dat gestrafte hooligans toch het stadion binnenkome­n met andermans ticket, zullen stewards en privébewak­ingsagente­n de identiteit van supporters mogen controlere­n. Nu mogen alleen agenten dat. Bovendien zullen alle tickets op naam worden verkocht. Parys wil dat het ticketsyst­eem eind dit jaar gekoppeld is aan databanken met gestrafte hooligans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium