Het Belang van Limburg

Er komen strenge straffen voor voetbalfan­s die over de schreef gaan.

Maar dan moeten ze wel eerst gevat worden. En dat blijkt niet zo simpel.

- Steven De Bock

HOOLIGANIS­ME BRUSSEL

De steward staat erbij en kijkt ernaar

De stewards die clubs inschakele­n bij de toegangsco­ntrole mogen niet veel doen. Momenteel mogen ze alleen een oppervlakk­ige fouille uitvoeren en het kaartje controlere­n. Dat kan nooit voorkomen dat hooligans vuurpijlen binnensmok­kelen. Daarom wil de Pro League stewards het recht geven echt te fouilleren, “zoals de politie”. Die vraag valt op een koude steen bij Binnenland­se Zaken. Clubs kunnen wel bewakingsa­genten inzetten die beter mogen fouilleren, maar die kosten flink meer. Bovendien gebruiken harde supporters­groepen de tactiek om kort voor de wedstrijd plots met veel naar binnen te drummen. Dat maakt een grondige fouillerin­g niet evident. Stewards zouden in de nieuwe Voetbalwet wel het recht krijgen om de identiteit van mensen te controlere­n, wat nu alleen de politie mag. Dat moet voorkomen dat veroordeel­de hooligans met het ticket van iemand anders toch het stadion binnen geraken. De Pro League rolt ook versneld een systeem uit waarbij alleen nog tickets op naam worden verkocht. De nieuwe Voetbalwet van minister van Binnenland­se Zaken Annelies

Verlinden (cd&v) verplicht de clubs daar ook toe, en belooft sancties als clubs daartegen zondigen.

PROBLEEM 2:

Wie een bivakmuts draagt is niet herkenbaar

Vaak te zien op onze tribunes: hooligans die hun gezicht verstoppen achter een bivakmuts. Dat maakt identifica­tie onmogelijk, zelfs met een camerasyst­eem dat voldoende kan inzoomen. Iets wat lang niet alle clubs hebben. In de nieuwe Voetbalwet komt er een verbod op bivakmutse­n in stadions. De Pro League zegt dat zij daarop heeft aangedrong­en. Nu hebben stewards immers niet het recht mensen te verplichte­n zo’n muts uit te trekken. De Pro League vraagt wel aan de politie om dat verbod af te dwingen en de gemaskerde hooligans uit de tribunes te halen. In het verleden wilde de politie dat soort ingrepen niet doen om geen escalatie te krijgen. Ook nu lijkt het vooral een wens van de Pro League. Dirk Van Nuffel, korpschef in Brugge, is alvast geen voorstande­r. “Voor wat binnen het stadion en bij de ingang gebeurt, moeten de clubs hun verantwoor­delijkheid nemen. Als politie grijpen we alleen in als er gevaar dreigt.” Ook Binnenland­se Zaken denkt er zo over.

PROBLEEM 3: Stadionver­bod maar toch zitten ze in de tribune

Tickets op naam: dat zou een eerste stap moeten worden om hooligans met een stadionver­bod buiten te houden. Vooral omdat Lorin Parys, CEO van de Pro League, zegt dat die ticketverk­oop tegen eind dit jaar gekoppeld moet worden aan de drie databanken van stadionver­boden. Nu moet elke naam actief worden gecontrole­erd, tegen het einde van het jaar moet het systeem automatisc­h aangeven of een ticketkope­r een stadionver­bod heeft.

De Pro League vraagt ook een meldingspl­icht voor de meest hardnekkig­e of gevreesde hooligans. Die zouden zich bij het begin van de match moeten melden bij de lokale politie. Het is een idee dat ook korpschefs genegen zijn. Van Nuffel gelooft in een gelijkaard­ig “huisarrest tijdens matchen” dat steekproef­sgewijs door de politie kan worden gecontrole­erd. Bij Binnenland­se Zaken schieten ze het idee niet af, maar zeggen ze dat er meer (juridisch) onderzoek nodig is.

PROBLEEM 4: Geen enkele club bant graag de eigen fans

Het is vaak gehoorde kritiek dat veel clubs liever niet te hard optreden tegen de harde supporters­kern. Het zijn immers die ultra’s die voor een vurige sfeer zorgen in de stadions. Maar die kritiek is volgens Parys achterhaal­d. “We hebben in onze stadions nood aan families met kinderen als we willen groeien. Niet aan mensen die het voetbal kapen.” Hij verwijst naar de uithalen richting hooligans door Mehdi Bayat van Charleroi en Ivan De Witte van Gent. Om de clubbestur­en te verlossen van de lastige taak zelf fans een stadionver­bod op te leggen, is er sinds dit seizoen een speciale strafkamer bij de voetbalbon­d. Die moet zorgen voor een uniforme bestraffin­g. Ze kan stadionver­boden opleggen tot 10 jaar, bij recidive zelfs tot 25 jaar. En ze doet dat binnen de 20 werkdagen. Het stadion betreden onder invloed? Een verbod van minder dan twaalf maanden. Veldbetred­ing? Van 25 maanden tot 120 maanden. Bezitten van gevaarlijk pyrotechni­sch materiaal? Tot 120 maanden. Sinds de start van het seizoen werden 42 dossiers geopend, en 19 stadionver­boden uitgesprok­en. De voetbalcel van Binnenland­se Zaken, die ook stadionver­boden oplegt, zal op termijn even zware sancties hanteren.

 ?? FOTO BELGA ?? Om hooligans te straffen, moet je ze eerst identifice­ren.
FOTO BELGA Om hooligans te straffen, moet je ze eerst identifice­ren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium