Het Belang van Limburg

Hoe voorkom je een geval als Mahi? “Procedures verscherpe­n”, zegt minister

-

Geen gebekvecht tussen ministers Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) en Annelies Verlinden (cd&v) in de Kamer, wel een omstandige uitleg over hoe de aanslag op de Brusselse agent Thomas Monjoie kon gebeuren. En een paar voorzichti­ge pogingen over hoe ze zulke drama’s in de toekomst willen voorkomen.

“Het is te vroeg om definitiev­e en volledige conclusies te trekken. Daarvoor moeten we eerst alle elementen kennen”, zei minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) in de Kamer. Maar helemaal niets aanvoeren na de moord op de agent Thomas Monjoie, zou ook niet passeren. Dus deed hij wel vier voorzichti­ge pogingen over hoe het beter kan. Want “als alles verlopen is volgens de procedure, dan schort er iets aan die procedure”, zegt Van Quickenbor­ne.

Hij wil eens kijken naar de wet die regelt hoe de veiligheid­sdiensten om kunnen gaan met “geesteszie­ken”. Als die gevaarlijk zouden kunnen zijn, dan moet de politie het ziekenhuis toch kunnen briefen. Er zou bovendien een betere informatie­doorstroom moeten zijn tussen de verschille­nde diensten, zeker met de diensten die met

radicalism­e bezig zijn.

Paraplu’s

Van Quickenbor­ne oppert daarnaast om meer werk te maken van psychologi­sche begeleidin­g tijdens de gevangenis­straf. Al moet er dan ook voldoende aanbod zijn. En in zijn nieuwe Strafwetbo­ek wil hij geweld tegen politie zwaarder laten meetellen in de bestraffin­g. “Ik ben bereid om die elementen eventueel sneller te laten stemmen”, gaf hij nog mee. Hij en zijn collega van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (cd&v) hielden het heel zakelijk. Ze letten er nauwgezet op dat ze niemand met de vinger wezen of vooruitlie­pen op het gerechteli­jk onderzoek. Veel vragen zijn en blijven dan ook nog altijd onbeantwoo­rd.

“Ik had wel echt gehoopt dat er vandaag iets meer zou gebeuren dan het opentrekke­n van wat paraplu’s”, zegt Kamerlid Sophie De Wit (N-VA). “Er zijn in het verleden al genoeg aanbevelin­gen gedaan. Wat is daarmee gedaan?”

 ?? FOTO BELGA ?? Annelies Verlinden (cd&v) en Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld).
FOTO BELGA Annelies Verlinden (cd&v) en Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium