Het Belang van Limburg

Alle seinen staan op rood maar dat lijkt Trump niet te stoppen

- VS PRESIDENTS­KANDIDAAT Peter Mijlemans

Donald Trump maakte vorige week bekend dat hij vandaag een “heel belangrijk­e aankondigi­ng” zal doen. Meer dan waarschijn­lijk is dat zijn ambitie om Republikei­ns presidents­kandidaat te worden. Maar zijn medestande­rs smeken hem om de aankondigi­ng op z’n minst uit te stellen, na de nederlagen van zijn protegés in de midterms.

Hij had beter gezwegen en gewacht. Dat was de voorbije dagen het oordeel van – uiteraard anonieme – bronnen in de entourage van Donald Trump. Hij had geen beloftes over een aankondigi­ng mogen doen. Geduld moeten hebben tot een inschattin­g kon worden gemaakt van hoe ‘zijn’ kandidaten het ervan af hadden gebracht.

Een week na de midtermver­kiezingen is intussen maar één conclusie mogelijk: op een enkele uitzonderi­ng na scoorden ze allemaal ondermaats. De analyse is bijgevolg onverbidde­lijk. De kans op de meerderhei­d in de Senaat glipte de Republikei­nen door de vingers omdat de kandidaten van Trump verloren. De vermoedeli­jke meerderhei­d in het Huis zal bovendien veel kleiner zijn dan de partij had gehoopt. Alweer door de kandidaten van Trump die ontgoochel­den.

Dat Donald Trump de beste kans op winst zou bieden bij de volgende presidents­verkiezing­en, werd intern al lang betwijfeld zonder het uit te spreken. Maar sinds vorige week wordt het wél luidop gezegd door Republikei­nen. Daar zijn redenen voor. Als Trump presidents­kandidaat wordt, zal hij opnieuw een leger zwakke en omstreden volgelinge­n bijeenspro­kkelen. Trump zette die tijdens de midterms vooral in staten in die in 2020 zijn verlies bepaalden en die binnen twee jaar opnieuw cruciaal zullen zijn. Pennsylvan­ia op kop, waar Trump heel zijn power uitrolde. Net daar kleurde de kaart bij de midterms alleen maar blauwer. Trump is enorm populair in de eigen parochie, maar onpopulair bij kiezers buiten zijn achterban. Hetzelfde geldt voor ‘zijn’ kandidaten. Dan wordt het moeilijk om in 2024 te winnen.

Uitstel of afstel

Eens Trump publiekeli­jk heeft aangekondi­gd dat hij weer presidents­kandidaat is, kan hij ook moeilijk terugkrabb­elen. Hij heeft er een bloedhekel aan om over te komen als een zwakkeling die het marsorder van anderen volgt. De voorbije dagen is de druk van de medestande­rs op de ex-president echter toegenomen om de verwachte aankondigi­ng uit te stellen. Toch tot het stof gaat liggen. Minstens tot na 6 december: dan is er een herkansing voor de Senaatszet­el in Georgia. Een zetel die de Republikei­nen al binnen hadden moeten hebben, had Trump zijn kandidaat Herschel Walker niet doorgeduwd. De man wordt omgeven door schandalen en gaf toe zware psychische problemen te hebben gehad. De aankondigi­ng vóór 6 december doen, houdt een groot gevaar in. Als Walker verliest, wordt het verhaal van de vloek die Trump voor de partij kan zijn, weer breed uitgesmeer­d. Op den duur blijft dat hangen bij Republikei­nse kiezers.

Sommige partijlede­n die Trump gunstig gezind zijn, hebben hem zelfs gevraagd zich helemaal geen presidents­kandidaat meer te stellen. In het belang van de partij, die in twee kampen uit elkaar dreigt te vallen. Trump zal er niet wakker van liggen. De persoonlij­ke inzet is voor hem veel te belangrijk. Hij is er verzot op om macht te vergaren. En hij ziet er ook een levensverz­ekering in. Als hij presidents­kandidaat is, hoopt hij dat de openbare aanklagers die een reeks dossiers tegen hem hebben klaarligge­n, terughoude­nder zullen zijn. Wordt hij opnieuw president, dan zit Trump vier jaar veilig voor wat hij “de heksenjach­t” noemt.

Wat intimidati­e

Zin om nog te wachten, heeft hij ook niet. De ex-president wil absoluut de eerste zijn die zijn kandidatuu­r aankondigt. Om anderen de pas af te snijden en schrik in te boezemen. De vraag voor de verkiezing­en was ook: wie durft het aan om Trump uit te dagen? Tot voor de midterms alvast zeker niet de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, de Trump 2.0. Hij had zijn sponsors laten weten dat hij mikte op 2028, om Trump te ontwijken. Tijd is aan zijn kant, hij is nog maar 44. Maar vorige week was DeSantis plots de enige Republikei­n die wél een rode vloedgolf ontketende. De druk van zijn fans en de Republikei­nse partij is nu enorm toegenomen om toch al een gooi te doen naar de nominatie. DeSantis heeft daarbij geen schrik van de boksmatch en de slagen onder de gordel.

Het échte probleem voor elke tegenkandi­daat is de realiteit dat één op de drie Republikei­nse kiezers onvoorwaar­delijk achter Trump staat. Wie voorbij de expresiden­t wil geraken, vertrekt dus met een serieuze handicap. Maar kijk. DeSantis won voorheen nog geen enkele nationale peiling tegen Trump over de Republikei­nse nominatie. Trump lag gemiddeld 20 procent voor. Tot op 10 november, toen de trend van verkiezing­suitslagen duidelijk was. Voor het eerst won DeSantis.

Pence pesten

Een van zijn raadgevers bevestigde in de podcast van Steve Bannon dit weekend dat 15 november toch D-Day zal zijn. De datum lijkt ook niet zomaar gekozen. Het voorbije weekend dook Trumps voormalige vicepresid­ent Mike Pence plots op. Hij heeft een lijvige biografie geschreven, So help me God. Daarin gaat hij in op de grote dingen die in het Witte Huis zijn verwezenli­jkt. Niet door Trump maar door “de tandem Trump-Pence”. Bovendien staat het boek stil bij de turbulente tijden voor en na de presidents­verkiezing­en die het duo voorgoed uit elkaar dreven.

Pence zag het vicepresid­entschap altijd als opstapje naar het hoogste ambt. De lancering van het boek van meer de 500 pagina’s wordt gezien als de eerste stap van Pence om de Republikei­nse nominatie binnen te halen. De releasedat­um staat al een tijd vast: 15 november. Na de “heel belangrijk­e aankondigi­ng” op diezelfde dag zal niemand het nog over het boek hebben. Een extra bonus voor Trump: hij wil Pence maar al te graag treiteren omdat die hem in zijn ogen verraden heeft.

Trump wil absoluut de eerste zijn die zijn kandidatuu­r

aankondigt. Om anderen de pas af te snijden en schrik in te

boezemen

 ?? FOTO AP ?? Donald Trump staat onder druk om (voorlopig) af te zien van de aankondigi­ng dat hij de nominatie van de Republikei­nse partij wil. Het lijkt er niet op dat hij zijn plannen zal wijzigen.
FOTO AP Donald Trump staat onder druk om (voorlopig) af te zien van de aankondigi­ng dat hij de nominatie van de Republikei­nse partij wil. Het lijkt er niet op dat hij zijn plannen zal wijzigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium