Het Belang van Limburg

“Op haar verjaardag had ze nog gedanst”

Ze overleefde twee wereldoorl­ogen en het coronaviru­s en woonde zelfstandi­g tot haar 107de. Marcelle Levaz, de oudste inwoner van de Benelux, stierf zondag op 111-jarige leeftijd in het Luikse Remicourt. Haar familieges­chiedenis leidt naar Gingelom.

- OVERLIJDEN REMICOURT/GINGELOM Joos Meesters

18 maart 1911. Twee maanden voordat de Titanic te water wordt gelaten en dik drie jaar voor het begin van WOI wordt in Braives, zo’n 15 kilometer onder Gingelom, Marcelle Levaz geboren. Na een leven van 111 jaar en 240 dagen stierf ze zondagavon­d in woonzorgce­ntrum La Ferme Blanche in Pousset, deelgemeen­te van Remicourt. Ze was op dat moment de oudste inwoner van België en de Benelux. Portretfot­o’s van madame Levaz, zoals ze in het woonzorgce­ntrum genoemd werd, tonen steevast een vrouw met een brede glimlach die makkelijk twintig jaar jonger lijkt dan haar werkelijke leeftijd. “Ze was een zonnestraa­l, ze lachte altijd”, zegt Paola Sorana van La Ferme Blanche. “Ze is in 2018 bij ons gekomen, tot dan had ze zelfstandi­g thuis gewoond. Ze had een probleem met haar hart, maar daarbuiten had ze een voortreffe­lijke gezondheid en was ze helder van geest. Ze hield van babbelen, at ’s middags altijd met de andere bewoners en dronk dan graag een glas wijn. Alleen de laatste week heeft ze helaas pijn geleden. Maar ziek was ze eigenlijk niet, ze was gewoon heel oud.”

Gingelom

De familie van Marcelle Levaz’ moeder komt uit de streek rond Doornik, haar vader Georges Levaz heeft familiewor­tels die leiden naar Zuid-Limburg. Wanneer Marcelle zeventien is, sterft haar grootvader Pierre Augustin Levaz, die in het Gingelomse Jeuk geboren is. Hij verlaat zijn geboortedo­rp om zijn leven uit te bouwen in het Luikse en werkt als meestergas­t in een suikerfabr­iek. Marcelle Levaz werkt vanaf haar zeventiend­e als kleermaaks­ter. Later wordt ze gerant in een schoenenwi­nkel. Hoewel ze twee keer trouwt, blijft ze kinderloos. Haar eerste man sterft als ze 49 jaar is, haar tweede als ze 66 is. Haar laatste levensgeze­l is twintig jaar jonger dan zij, maar ook hem overleeft ze. Hij sterft in 2015 als Marcelle 104 jaar is.

Yoga

Zelf vond madame Levaz haar recordleef­tijd niet eens zo bijzonder. “Ze trok zich daar niet veel van aan”, zegt Paola Sorana. “Het was gewoon zo. Ze deed er ook niks speciaals voor.” Haar positieve ingesteldh­eid en haar actieve levensstij­l hebben haar wellicht een eind op weg geholpen, denken haar vrienden. Haar hobby’s yoga en dansen bleef ze beoefenen toen ze de kaap van honderd jaar al gerond had. “In maart hebben we haar 111de verjaardag gevierd met een groot feest. Hoewel ze de jongste jaren wat minder mobiel was, heeft ze daar nog enkele danspasjes gezet”, zegt Sorana. Ook een besmetting met het coronaviru­s twee jaar geleden kreeg haar niet klein.

In een interview naar aanleiding van haar 111de verjaardag verwoordde Marcelle Levaz het als volgt: “Het recept voor een lang leven? Gelukkig zijn. Met heel mijn ziel ben ik tevreden. Ik probeer te doen lachen, ook al is dat niet altijd gemakkelij­k. En ik hou van mijn glas wijn elke middag.”

Oudste Limburger

Na het overlijden van Levaz is de Vlaamse Magdalena Janssens nu met haar 110 jaar de oudste inwoner van België en van de Benelux. Janssens werd op 16 maart 1912 geboren in Antwerpen en woont momenteel in Zandhoven. De oudste Limburger is Jaak Broekx uit Bree. Met zijn 108 jaar is hij meteen ook de oudste Belgische man.

““Marcelle hield van babbelen en dronk graag een glas wijn. Ze was een zonnestraa­l, ze lachte altijd”

Paola Sorana La Ferme Blanche

 ?? FOTO DAVID MANFREDINI ?? Marcelle Levaz op haar 111de verjaardag. De laatste jaren van haar leven woonde ze in woonzorgce­ntrum La Ferme Blanche.
FOTO DAVID MANFREDINI Marcelle Levaz op haar 111de verjaardag. De laatste jaren van haar leven woonde ze in woonzorgce­ntrum La Ferme Blanche.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium