Het Belang van Limburg

Grootste Belgische bedrijven zagen winst verdubbele­n

- Kristof Simoens

TRENDS TOP 5.000 BRUSSEL Na een flinke omzetdalin­g van 60 miljard euro in coronajaar 2020 hebben de 5.000 grootste bedrijven in ons land zich in 2021 prima weten te herstellen, zo blijkt uit de jaarlijkse Trends Top 5.000. Zij zagen de winst verdubbele­n tot in totaal 36 miljard euro. Toch oogt de financiële situatie van één op de tien topbedrijv­en minder rooskleuri­g.

Alles samen realiseerd­en onze 5.000 grootste bedrijven – op een totaal van 1,6 miljoen in het hele land – vorig jaar een omzet van 755 miljard euro. Een stijging met 17 procent vergeleken met coronajaar 2020. “Dat is comfortabe­l, maar we moeten rekening houden met de algemene prijsstijg­ingen”, zegt Tommy Browaeys, uitgever van de Trends Top 5.000. “Tussen juni 2020 en december 2021 is de prijs van voedingsmi­ddelen wereldwijd met 43 procent gestegen, de brandstofp­rijzen met 15,2 procent en die van stookolie met 36,4 procent. In het laatste kwartaal steeg de gasprijs met 94,5 procent.” Doordat lang niet alle bedrijven die kostenstij­ging konden doorrekene­n, viel de toegevoegd­e waarde – zeg maar het verschil tussen de waarde van de grondstoff­en om een product te maken en de verkoopwaa­rde van het product – terug tot 167 miljard euro.

Engie

Dat de winsten verdubbeld­en tot een indrukwekk­ende 36 miljard euro, wekt dan ook verwonderi­ng. Maar Tommy Browaeys van Trends Business Informatio­n wijst erop dat die hoger gestuwd werden door enkele spectacula­ire stijgingen. “Bijvoorbee­ld bij Engie, dat van het ene boekjaar op het andere van een verlies van 2 miljard euro als gevolg van een waardeverm­indering van activa naar een winst van 1,9 miljard euro is gegaan, hoofdzakel­ijk dankzij een beschikbaa­rheid van het kernreacto­rpark van 92 procent. Een dergelijk percentage had Engie sinds het begin van de eeuw niet meer bereikt.” Ook de financiële sector zag zijn winst in 2021 stijgen, van 6,6 tot 8,7 miljard euro. “Die vooruitgan­g is louter aan de banksector toe te schrijven. Die boekte in 2021 een winst van 5,8 miljard euro. Bij de verzekerin­gssector bleef de winst met 2,9 miljard euro nagenoeg ongewijzig­d. Ook de holdings hebben de rug gerecht: de gecumuleer­de winst van de honderd grootste holdings van het land in termen van portefeuil­le-inkomsten bedraagt 12,5 miljard euro. Het vorige boekjaar was er nog een verlies van 3,6 miljard euro.”

Stevige zandstorm

Maar 2021 is natuurlijk 2022 niet. Met de oorlog in Oekraïne, de galopperen­de inflatie en de energiecri­sis in het achterhoof­d, analyseerd­e Trends Business Informatio­n ook de financiële gezondheid van de topbedrijv­en. “Als we die onder de loep nemen, zien we een laag risico op faillissem­ent bij 64 procent van de bedrijven en een aanvaardba­ar risico bij 25 procent. Voor ruim 11 procent ziet de situatie er echter wat minder rooskleuri­g uit.”

Tommy Browaeys ziet overigens “een stevige zandstorm” afkomen op de hele economie. “Het aantal stopzettin­gen lag eind september 6 procent hoger dan in 2019 en zelfs 21 procent hoger dan in 2018. En die trend zet zich door.” Ook het aantal laattijdig betaalde facturen zit in de lift. “Terwijl in de nazomer van 2021 nog 30 procent van de bedrijfsfa­cturen op tijd betaald werd, is dat intussen gezakt naar 21 procent. En dan is er nog de automatisc­he loonindexe­ring die er in januari aankomt. Er zal flink in de businesspl­annen gesnoeid worden. Reorganisa­ties en herstructu­reringen werden uitgesteld, maar bedrijven kunnen ze niet voor zich uit blijven schuiven”, klinkt het.

Trends Business Informatio­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium