Het Belang van Limburg

“Maak nu al afspraken voor WK-matchen tijdens werkuren”

- WK QATAR HASSELT Ruben Steegen

Bedrijven met een voetbalgek­ke werkvloer bereiden zich best nu al voor op het aankomende WK dat zondag van

start gaat. “Je wilt niet dat telewerker­s straks massaal de matchen van de Rode Duivels volgen tijdens de werkuren”, klinkt het bij HRdienstve­rlener Acerta.

Woensdag 23 november trappen onze Rode Duivels om stipt 20 uur hun WK in Qatar op gang tegen Canada. Vanaf match drie komen onze Duivels echter al om 16 uur in actie, midden in de werkweek. Ook een eventuele achtste finale valt pal in de namiddag en op een werkdag. “Dat zijn matchtijde­n waarop het merendeel van de werknemers nog aan de slag is en waarover je best nu al duidelijke afspraken maakt”, adviseert juridisch experte Nele Mertens van HR-dienstverl­ener Acerta. WK’s tijdens de werkuren zijn niet nieuw, maar sinds de coronacris­is telt ons land een pak meer telewerker­s waarover de baas minder controle heeft. “Een arbeidsreg­lement laat doorgaans beperkt privé-internetge­bruik toe tijdens het werk, maar dat geeft een werknemer niet het recht om twee uur lang onze Rode Duivels te volgen”, zegt Nele, die meteen toegeeft dat controlere­n moeilijk is. “Een baas kan niet checken of de werknemer zijn tv al dan niet aanzet om de match te volgen. Daarom kan je als werkgever best goede afspraken maken. Voetballie­fhebbers die in een systeem van glijdende uren werken, kunnen klaar zijn met hun werkdag als Hazard en co aftrappen. Wie in een vast rooster werkt, zal het akkoord van zijn werkgever moeten vragen.”

Teambuildi­ng

Op de werkvloer zelf is meestal weinig ruimte om de match te volgen. “Werknemers die verlof aanvragen voor de match moeten zich houden aan de geldende regels rond vakantieda­gen in hun bedrijf ”, gaat Mertens verder. “Als je als werkgever merkt dat er een echte WK-gekte op de vloer heerst kan het lonen om iets speciaal te organisere­n en bijvoorbee­ld samen de match op groot scherm te volgen. Op die manier kunnen de matchen van onze Rode Duivels een echte teambuildi­ngactivite­it worden. Als het werk zo’n onderbreki­ng toelaat natuurlijk.” Elisabeth Van Steendam, manager wellbeing bij HR-dienstverl­ener Securex, ziet het WK vooral als een kans voor werkgevers. “Als je merkt dat de Rode Duivels leven op de werkvloer, doe er dan iets mee. Samen naar de match kijken is misschien wel een veel betere teambuildi­ng dan de zoveelste keer gaan bowlen.”

In driekleur naar het werk

Opvallend: wie zijn enthousias­me met de collega’s wil delen, mag gerust in supporters­outfit naar het werk trekken. “In de meeste kantoren gelden geen kledijverp­lichtingen en zijn werknemers vrij om in zwart-geel-rode tenue op te dagen. Zolang het de veiligheid niet in het gedrang brengt. In een fabriek is het vermoedeli­jk geen goed idee om met wapperende sjaal aan de band te staan.” Een rondvraag van werkgevers­organisati­e Voka Limburg leert dat de matchen van onze Rode Duivels voorlopig weinig problemen veroorzake­n op de werkvloer. “Het WK leeft minder hard dan andere jaren, wat maakt dat we weinig merken van eventuele problemen rond verlof op de matchdagen”, zegt woordvoerd­er Dario D’Arpino van Voka-KvK Limburg. “Wel zien we her en der plannen opborrelen om de matchen van 16 uur samen te volgen in het bedrijf, om het groepsgevo­el onder de werknemers te versterken.”

“Een baas kan niet checken of de werknemer zijn tv al dan niet aanzet om de match te volgen.

Daarom kan je als werkgever

best goede afspraken maken

Nele Mertens

HR-dienstverl­ener Acerta

 ?? FOTO FVV ?? De Duivels aanmoedige­n op het werk? “Ideale teambuildi­ng”, vindt Elisabeth Van Steendam van HR-dienstverl­ener Securex.
FOTO FVV De Duivels aanmoedige­n op het werk? “Ideale teambuildi­ng”, vindt Elisabeth Van Steendam van HR-dienstverl­ener Securex.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium