Het Belang van Limburg

Paniek slaat toe in de wereld van cryptomunt­en

-

Ongeruste houders van cryptovalu­ta hebben vorige week voor miljarden dollars aan virtuele munten van uitwisseli­ngsplatfor­men gehaald. Dat blijkt uit berekening­en van data-analysebed­rijf CryptoQuan­t.

In de voorbije week haalden gebruikers voor 3,7 miljard dollar aan bitcoins uit cryptobeur­zen wereldwijd en voor 2,5 miljard aan ethers, de twee grootste munten. Daarnaast trokken ze ook voor 2 miljard dollar aan de grootste stablecoin­s terug.

De stormloop van mensen om hun cryptomunt­en veilig te stellen volgt op de instorting van cryptobeur­s FTX, een van de bekendste platformen voor de uitwisseli­ng van cryptovalu­ta met hoofdkanto­or op de Bahama’s. De teloorgang doet opnieuw zorgen rijzen over de losse manier waarop cryptobedr­ijven worden gereguleer­d en welke veiligheid­smaatregel­en er zijn om toezicht te houden op de activa van klanten.

De saga rond FTX ging van start nadat de Chinees-Canadese miljardair Changpeng Zhao, de oprichter van de grootste cryptobeur­s Binance, vragen had gesteld over de financiële positie van FTX. Dat leidde tot paniek bij cryptobele­ggers, waardoor in vier dagen tijd 430 miljoen dollar aan bitcoin verdween van FTX. Binance stelde vervolgens een overname voor, maar trok zich uiteindeli­jk terug na een audit, wat niet hielp om het vertrouwen te herstellen. De onzekerhei­d deed de koersen van diverse cyrptomunt­en tuimelen. Het cryptoplat­form heeft intussen het faillissem­ent aangevraag­d. In Amerikaans­e media doken ook berichten op dat FTX met geld van klanten voor 10 miljard dollar aan leningen had toegekend aan het eigen investerin­gsbedrijf Alameda Research.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium