Het Belang van Limburg

Duivels nemen een yogagoeroe mee tegen angsten en stress

-

Toevallig, zo heet de biografie die Vinays echtgenote vorig jaar publiceerd­e. “Mijn leven is puur door toeval zo groots geworden. Want eigenlijk wilde ik gewoon politieage­nt worden in India. Het was nooit mijn ambitie om de mentale coach te worden van de wereldtop van het voetbal”, zei Vinay Menon bij de voorstelli­ng van zijn biografie.

Vinay is geboren in Cherai, een dorpje in het zuiden van India. In zijn jeugdjaren was hij behoorlijk sportief. Na een korte flirt met hockey koos Vinay voluit voor judo, tijdens zijn opleiding lichamelij­ke opvoeding in Irinjalaku­da werd hij judokampio­en van zijn school. Maar veel verder reikten zijn ambities niet. Politieman, dat was zijn ultieme levensdoel. Maar toen bleken er geen vacatures. Vinay bleef dan maar op straat rondhangen. Maar niet rondlummel­en. Nee, hij gaf turnles aan straatkind­eren en besloot er nog een studie bij te doen: yogatherap­ie. “Een toevallige ontmoeting had me op dat spoor gezet.”

Madonna-gevoel

Met zijn scherpe geest viel hij op bij de docenten en zij zorgden ervoor dat Vinay als yogaleraar binnenraak­te in het luxeresort Ananda in het Himalayage­bergte. “Ik voelde me er vaak als Madonna”, zei Vinay in de Indiase pers. “Ik stond daar vooraan op het podium in een lang gewaad en leerde de rijken der aarde hoe ze moesten ademhalen.”

Maar ook nu weer speelde toeval in het voordeel van Vinay. Want hier leerde hij zijn echtgenote Flomny, ook een yoga-instructri­ce kennen. Ze werden verliefd, trouwden en volgden Flomny’s ambities: yogales geven in Dubai. Daar kreeg Vinay op een keer een rijke Rus op consultati­e: Roman Abramovich. Die was danig onder de indruk van de technieken om rustig te worden. “Je moet mijn dochter en echtgenote die technieken ook leren. Je moet met mij meekomen naar Londen.” En zo is het gegaan. Vinay kreeg een verblijfpl­aats vlak bij de Abramovich­en in Londen en ging bijna dagelijks langs om het gezin tot rust te brengen. “Tot ze mij op een zondag vroegen om mee te gaan naar een match van Chelsea”, vertelde Vinay aan ‘The New York Times’. “Ik antwoordde: Ik heb geen ticket. Dat was dus geen probleem. We wandelden naar Stanford Bridge, Roman nam me mee naar een suite bovenaan het stadion, maar het was pas toen zijn foto op de schermen langs het veld verscheen dat ik doorhad: dit is de eigenaar van Chelsea.”

Voetbalplo­eg is parochie

Na de match vroeg Abramovich aan Vinay Menon om de mentale en spirituele coach van de Blues te worden. “Ik wilde graag, maar wou me niet opdringen”, zei Menon in een interview met de Britse pers. “Topvoetbal is dan wel big business, maar een voetbalplo­eg zelf is toch meer een parochiale instelling, met vaste gewoontes en tradities. Als daar plots een yogaleraar wordt voorgestel­d, jaagt dat een seismische schok door de gelederen. Daarom stelde ik me eerst zeer nederig op. Ik heb heel simpel uitgelegd wat ik voor de spelers kon betekenen en gezegd dat iedereen vrij was om langs te komen. De club legde geen verplichti­ng op. Dat stelde wat gerust, want het gerucht liep al dat ik voodoo kwam doen.”

Op een keer, na de training, zat Vinay Menon te lunchen in de kantine toen sterspeler Didier Drogba bij hem kwam zitten en vroeg wat hij juist deed. Vinay vertelde over zijn werk in Dubai. Hoe de rich and famous per helikopter kwamen binnengevl­ogen voor een privésessi­e. Drogba was gefascinee­rd en boekte als eerste Chelsea-speler een sessie. “Daarna zijn ze allemaal gekomen.”

Angsten en stress

Ook Eden Hazard. In ‘The New York Times’ vertelde de Rode Duivel wat Vinay juist doet. “De sessies gaan door in een halfduiste­re kamer. Eigenlijk wordt er vooral gepraat. Vinay zelf praat weinig. Hij luistert. Naar jouw negatieve gedachten die jou belemmeren. En die neemt hij weg. Ikzelf had toen zeer veel last van stress en angst. Maar na een sessie van een uurtje had ik het gevoel van…. (neemt diep adem, blaast zijn wangen bol en stoot alle lucht er in één keer uit) whoosh. Ik was verlost van alle druk.”

Toen Vinay Menon bij Chelsea begon, moest hij een non disclosure-contract onderteken­en. Daardoor is hij gebonden aan beroepsgeh­eim en kan hij maar beperkt spreken over wat er juist gebeurt in zijn sessies met de voetballer­s. Maar dit mag hij wel zeggen: “Ik heb voor de Chelsea-spelers de ARFA-methode ontwikkeld. Dat is een acroniem voor Awareness (bewustzijn), Recovery (herstel), Focus en Achievemen­t (resultaat). Spelers moeten zich daarop concentrer­en. We hebben die vier elementen allemaal in ons. Maar iedereen bereikt die op zijn manier. Ik ben alleen maar de gids om daar te geraken.”

Wie denkt dat het allemaal onzin is, denkt beter opnieuw. Want toen Chelsea vorig jaar met 1-0 de Champions League-finale tegen Manchester City won, schreef trainer Thomas Tuchel de Chelsea-successen van de voorbije jaren deels toe aan het werk van Vinay Menon.

 ?? FOTO TWITTER ?? Vinay Menon bij Chelsea met coach Thomas Tuchel.
FOTO TWITTER Vinay Menon bij Chelsea met coach Thomas Tuchel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium