Het Belang van Limburg

Het onwaarschi­jnlijke verhaal van de historisch­e heenronde van KRC Genk,

-

FC Volendam draagt half november na een 6 op 42 troosteloo­s de rode lantaarn in de Nederlands­e eredivisie. Nochtans is het één van de drie ploegen die het KRC Genk van Wouter Vrancken al over de knie legde. In de oefenmatch, die op zaterdag 9 juli de zomerstage in Alkmaar afsloot, stond het na een uur zelfs 3-0, de Genkse invallers konden de schade nog beperken tot 3-2.

Coach Wouter Vrancken bleef er stoïcijns onder, net zoals een week later na de galamatch tegen AEK Athene (0-2). Gelukkig stond die dag alles in het teken van het afscheid van Pierre Denier. Het sneeuwde de pijnlijke vertoning net voldoende onder. Het team van Vrancken schonk die zonnige zaterdag wat verdacht veel leek op oude wijn in nieuwe zakken. De bal ging meer breed dan vooruit, de tegengoals vielen poepsimpel uit stilstaand­e fases, zelfs een strafschop kon de netten niet bol zetten.

Lottoformu­lier

Wie op dat moment de historisch­e heenronde van KRC Genk heeft voorspeld: gelieve u zo snel mogelijk te melden voor het invullen van ons lottoformu­lier. Want er hing nog meer slecht nieuws in de lucht. Nadat Thorstvedt al richting Serie A was vertrokken, stonden met Dessers en Lucumi nog twee andere toppers op het punt om de Cegeka Arena voorgoed te verlaten.

Tot overmaat van ramp werden ze nog in snelheid gepakt door publieksli­eveling Junya Ito, die onverwacht naar Reims trok. Hij nam afscheid met een 3-2-nederlaag in de openingsma­tch op Club Brugge. Waar Luca Oyen, één van de spelers die het nieuwe Genk een frisse snoet moesten geven, uitviel met gescheurde kruisbande­n. Terwijl Gouden Schoen Paul Onuachu met een hardnekkig­e spierbless­ure in de lappenmand verbleef. Verdediger Mujaid Sadick was overigens tijdens de stage al voor een half seizoen uitgevalle­n.

Nederlaag met perspectie­f

Toch luidde de titel boven onze analyse na de openingssp­eeldag: ‘Een nederlaag met perspectie­f’.

Niet alleen omdat we niet graag de droeftoete­r uithangen. In het Jan Breydelsta­dion werd ook ons duidelijk in welk proces Wouter Vrancken vertrouwde, zonder het slag om slinger in het Engels uit te spreken. Genk was weer Racing, er werd meer bewogen, de bal ging sneller rond, de eilandjes werden met elkaar verbonden. Kortom: een ploeg was geboren. Ook de uitleg waarom de matchen tegen Volendam en AEK Athene waren opgeofferd, hield steek: de zware voorbereid­ing moest zo lang worden doorgetrok­ken, omdat je in de nieuwe speelstijl nu eenmaal enorm veel energie nodig hebt. Zelfs in Brugge kostte dat nog enkele procenten aan frisheid maar die stevige conditione­le basis vormde het cruciale fundament voor de rest van het seizoen.

Blunder van El Khannouss

Niets deed echter vermoeden dat van de volgende zestien wedstrijde­n er vijftien gewonnen zouden worden. Dat alleen STVV in de derby de code zou kraken. En dat er ook individuee­l spelers in de schijnwerp­ers zouden komen te staan.

Want de ene zijn blessure bleek de anderen hun grote doorbraak. De vervanger van Luca Oyen werd de 18-jarige Bilal El Khannouss. Wiens eerste balcontact tijdens zijn invalbeurt op Club Brugge ei zo na resulteerd­e in een doelpunt… van Club. Weer reageerde Wouter Vrancken stoïcijns, weer

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium