Het Belang van Limburg

“Spelers met aflopend contra

- Pieter Vanlommel

STVV CONTRACTPE­RIKELEN Bij STVV komt de WK-break geen dag te vroeg, zo is gebleken tijdens de verloren thuiswedst­rijd tegen Cercle Brugge. De situatie van veel Kanaries wier contract in juni afloopt, lijkt hoe langer hoe meer zijn weerslag te hebben op het veld. “Nochtans zou zo’n situatie net tot betere prestaties moeten leiden”, klinkt het in koor bij gewezen sportieve directeurs.

Slechts vier van de elf titulariss­en die zaterdag aan de aftrap stonden bij STVV hebben nog een verbinteni­s voor volgend seizoen. Van enkele pionnen is nu al duidelijk dat ze na afloop van dit seizoen andere oorden zullen opzoeken, te meer omdat ze afgelopen zomer al uit waren op een transfer die er niet kwam. Anderen blijven nog in het ongewisse over hun toekomst op Stayen, net zoals de clubleidin­g dat doet overigens. “Een situatie als deze kan je vanuit twee posities bekijken: vanuit de speler en vanuit de club”, zo opent Gunter Jacob, die jarenlang de functie van technisch directeur uitoefende bij KRC Genk. “Voor de speler is het duidelijk, die weet dat hij einde seizoen gratis kan vertrekken. Hij heeft er dus alle baat bij dat hij goed presteert, want dan stijgt zijn prijs en dat kan hem een lucratief contract opleveren van een nieuwe of van zijn huidige club.”

Japanse terughoude­ndheid

Spelers die einde contract zijn, zouden in theorie dus extra gemotiveer­d het veld op moeten stappen om zich te kunnen verbeteren. Die mening is ook Guy Mangelscho­ts, zestien jaar lang sportief directeur, toegedaan. “Maar ik kan me ook inbeelden dat het onrust creëert als een club een afwachtend­e houding aanneemt, zoals STVV doet”, denkt Mangelscho­ts. “Er wordt niet gecommunic­eerd over zulke zaken, ook niet richting de supporters. Dat zal de Japanse manier van werken zijn, maar het botst soms met wat we hier gewend zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium