Het Belang van Limburg

Ct zouden net beter moeten presteren”

Kaya riskeert vier speeldagen schorsing, waarvan twee effectief

-

Vanuit het oogpunt van de clubleidin­g is de situatie volgens Jacob al even helder als voor de speler: “Als een club denkt dat een speler met aflopend contract nog van waarde kan zijn, moet ze trachten hem langer te binden. En daar niet te lang mee wachten. Hoe langer het duurt, hoe meer macht een speler krijgt aan de onderhande­lingstafel. Of de club besluit de speler niet te houden. Dan kom je op het heikele punt of je hem nog laat opdraven of niet. Wie niet meer mag spelen, kan een negatieve invloed hebben op de kleedkamer.”

Mentale weerbaarhe­id

Of de thuisneder­laag tegen Cercle Brugge louter aan contractpe­rikelen toe te schrijven is, zullen we nooit weten. Volgens de gewezen TD’s is die kans klein. “Voetballer­s zijn geen dwazeriken, ze weten maar al te goed dat ze moeten presteren om hun toekomst veilig te stellen”, aldus Jacob. “Als dat niet lukt door onzekerhei­d over hun contract, dan missen ze de mentale weerbaarhe­id om profvoetba­ller te zijn.”

Wel kan de vraag gesteld worden of het verstandig is om elk jaar weer met contracten van korte duur te werken. “Dat is een keuze van het beleid, daar heb ik geen oordeel over te vellen”, klinkt Jacob categoriek. “We weten niet wat er achter de schermen speelt, misschien is het wel de bedoeling om ruimte te creëren voor meer Japanse spelers ?” denkt Mangelscho­ts

luidop. “Uiteindeli­jk zijn de Japanners de baas en beslissen zij welke richting ze uit willen.” Mangelscho­ts was zaterdag aandachtig toeschouwe­r op Stayen. Ook hij kon vaststelle­n dat sommige sleutelspe­lers niet hun niveau haalden en dat trouwens al weken niet meer doen. “Al geloof ik niet dat spelers opzettelij­k minder goed presteren”, aldus Mangelscho­ts. “Het kan wel dat ze minder geïnteress­eerd zijn door hun contractpe­rikelen. De boodschap die ik vroeger aan zulke spelers gaf: toon dat je een nieuw contract waard bent en je zal het krijgen. Als club moet je die belofte dan natuurlijk wel nakomen als de speler het bewijst. Anders gelooft daarna niemand je nog.”

Het Bondsparke­t stelde maandag voor Fatih Kaya een minnelijke schikking voor van vier wedstrijde­n schorsing (waarvan twee effectief) en een effectieve geldboete van 3.000 euro. De STVV’er werd zaterdag uitgeslote­n na een natrappend­e beweging richting Cercle-speler Boris Popovic. Na tussenkoms­t van de VAR trok scheidsrec­hter Erik Lambrechts de rode kaart. STVV kan het voorstel aanvaarden of weigeren. In dat laatste geval moet Kaya verschijne­n voor het Disciplina­ir Comité.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium