Het Belang van Limburg

1-4 na 89 minuten, maar keeper Ivo Spobeck scoort in minuut 99 de 4-4

- Marc Truyers

‘S HERENELDER­EN TWEEDE PROVINCIAL­E A 1-4 (!) was de stand na 89 minuten, maar uiteindeli­jk eindigde de match ’s Herenelder­en-DH Jeuk in tweede provincial­e A toch nog op 4-4. De gelijkmake­r in minuut 99 (!) kwam van Ivo Spobeck, de... doelman van de thuisploeg. “Dit had ik nog nooit meegemaakt op een voetbalvel­d. Wat was me dat allemaal?”

Het had zondag aan de Eldersbroe­k in Tongeren iets weg van de Europese avond Antwerp-Vitosha Sofia op 26 september 1989. Na 89 minuten stond Antwerp toen met 1-3 in het krijt. In de blessureti­jd kopte Quaranta Antwerp met 4-3 naar de volgende ronde. In ’s Herenelder­en-DH Jeuk ging het zondag van 1-4 nog naar 4-4. “Toen Jeuk de 1-4 in de slotminuut scoorde, dacht ik boeken toe, maar vlak nadien kwamen we via een strafschop op 2-4 en nam het geloof in een goede afloop een beetje toe”, vertelt Ivo Spobeck. Een paar minuten later vlamde Coenegrach­ts de aansluitin­gstreffer tegen de touwen. Een zegezeker DH Jeuk werd zenuwachti­ger met de seconde en kroop angstvalli­g achteruit in de eigen zestien. In minuut 99 werd de bal voor de allerlaats­te keer voor het doel gedropt.

“Wes (trainer Warnots, nvdr) had me aangemaand mee naar voor te trekken”, vervolgt Spobeck. “Door de laaghangen­de zon was het moeilijk om in te schatten waar het leer zou belanden. Puur instinctie­f heb ik me aan de tweede zone opgesteld.”

Nooit meegemaakt

Via de binnenkant van de paal caprioleer­de het leer weer het veld in. Spobeck stond op de juiste plaats om de bal van zeer dichtbij binnen te duwen. De goalie verdween meteen onder een berg van feestende spelers, bestuursle­den en supporters. Aan de overzijde was er grote verontwaar­diging, omdat scheidsrec­hter Capiot tien minuten had laten overspelen. Spobeck had er geen boodschap aan. “Dat was mijn eerste doelpunt ooit als doelman, al had wel iedereen die goal gemaakt (lacht). Met die gelijkmake­r denk ik dat ik mijn flater bij het openingsdo­elpunt - na drie minuten ruimschoot­s heb goedgemaak­t. Ik schatte die bal totaal verkeerd in, waardoor die over me heen stuiterde. Gelukkig heb ik me vlug kunnen herpakken. Nicolas en co zijn nadien nog zeker een drietal keer alleen voor mij opgedoken. Wat er vandaag is gebeurd, heb ik nooit meegemaakt op een voetbalvel­d. Dat zeer hard bevochten puntje voelt dan ook aan als een morele overwinnin­g.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Doelman Ivo Spobeck van ’s Herenelder­en maakte in minuut 99 de gelijkmake­r: “Wat was me dat allemaal.”
FOTO TOM PALMAERS Doelman Ivo Spobeck van ’s Herenelder­en maakte in minuut 99 de gelijkmake­r: “Wat was me dat allemaal.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium