Het Belang van Limburg

Weer heel wat uitschuive­rs op ijzige fietsbrug in Winterslag

- Eva Flipkens en Chris Nelis

GLADHEID GENK De fietsbrug over de Westerring in Genk was maandag spekglad door vorst en dat zorgde voor heel wat valpartije­n. Een probleem dat volgens fietser Geert Reyskens jaarlijks terugkeert.

Op de fietsbrug over de Westerring in Winterslag gingen maandag heel wat mensen met hun fiets onderuit over een dun laagje ijs. De brug is een belangrijk­e oversteekp­laats voor mensen van en naar hun werk en voor scholieren. “Het probleem keert elk jaar terug”, zegt Geert Reyskens, gemeentera­adslid (N-VA) en fervent fietser. “De toplaag van de fietsbrug is veel te egaal, daarom is hij bij een beetje vorst al spekglad”, legt hij uit. “Een van mijn collega’s kwam vanmorgen ook ten val op de brug. Hij houdt er een serieuze armblessur­e aan over. Een brug ontworpen voor fietsers en voetganger­s zou niet zo gevaarlijk mogen zijn. Bij de brug staat een bak met strooizout”, zegt Reyskens. “Die kunnen fietsers en voetganger­s gebruiken om zelf bij te strooien. Maar veel haalt het niet uit. En zeker niet als er vuilnis in de bak wordt gekieperd.”

Wegen en Verkeer

Schepen van Mobiliteit Karel Kriekemans (cd&v) is op de hoogte van het probleem. “Wij hebben die bakken daar laten plaatsen”, zegt Kriekemans. “Maar de brug is van het Agentschap Wegen en Verkeer en zij werken met een eigen strooiplan. Misschien was het beter geweest dat daar maandag tussen 6 en 7 uur gestrooid was. Op de fiets- en wandelbrug­gen waar wij eigenaar van zijn is er wel gestrooid. Het zout dat in de bakken aan de fietsbrug over de Westerring ligt en geleverd wordt door AWV kan door fietsers of vrijwillig­ers gebruikt worden om te strooien op de brug. We hebben nog opmerkinge­n gehad van fietsers dat de toplaag ook als het niet gevroren heeft erg glad kan zijn. Het onderwerp stond al op de agenda om tijdens de komende bijeenkoms­t met AWV Limburg te bespreken.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De bakken met strooizout aan de fietsbrug over de Westerring worden veelal gebruikt om er vuilnis in te gooien.
FOTO CHRIS NELIS De bakken met strooizout aan de fietsbrug over de Westerring worden veelal gebruikt om er vuilnis in te gooien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium