Het Belang van Limburg

Boeren kappen plantages door gekelderde appelprijz­en

“Dat ons landschap in het zuiden van Limburg gaat veranderen, daar moeten we niet meer aan twijfelen”

-

LANDBOUW

Onder meer aan de Eikveldstr­aat in Kortessem gaat deze week een plantage met appelbomen onherroepe­lijk tegen de vlakte. “Ik heb hier jaren goed kunnen boeren”, zegt fruitteler Patrick Kellens. “We hebben mooie seizoenen gehad. Maar het voorbije jaar was natuurlijk voor iedereen rampzalig. De kosten van energie schieten de hoogte in. Er is gewoon te veel aanbod. Met pijn in het hart, natuurlijk. Ik heb nog een deel van mijn oogst weggeven aan armenveren­igingen. We zijn nog een gezond fruitbedri­jf, maar deze appelplant­ages zijn niet meer leefbaar. Misschien was wat meer politieke steun voor ons Limmeer

Jos Claes burgs fruit welkom geweest?” Collega-fruitteler en docent Jos Claes vreest ook voor veel gekapte plantages. “Alle prijzen stijgen. En zeker die van energie. Alleen de prijs van appelen blijft maar dalen. Dan heb je geen wiskunde nodig om te besluiten dat het niet

haalbaar is. Ik zie rondom mij veel fruitboere­n hun appelplant­ages rooien. Ze moeten wel. Andere collega’s proberen het met peren, maar die zitten ook met toegenomen kosten. Nog anderen proberen kersen of druiven te lanceren. Niemand weet goed welke richting het straks uitgaat. Maar dat ons landschap in het zuiden van Limburg gaat veranderen, daar moeten we niet meer aan twijfelen.”

Inge Moors (cd&v), gedeputeer­de voor de Fruitteelt, kan niet anders dan de evolutie bevestigen. “Er worden inderdaad appelplant­ages gerooid. Dat is jammer, maar we zitten nu eenmaal met een groot overaanbod op de markt. Er is veel concurrent­ie vanuit Polen, waar ze goedkoper produceren. Tot voor kort hadden die Rusland nog als afzetmarkt. Maar nu overspoele­n hun appels ook onze warenhuize­n. Dat heeft veel gevolgen voor de prijzen, en dus voor de leefbaarhe­id van onze appelboere­n.”

Fruitmaïs

“Hier en daar zullen plantages verdwijnen. Daar vrees ik ook wel voor”, aldus de gedeputeer­de. “Maar in de toekomst van Zuid-Limburg als fruitstree­k blijk ik desondanks geloven. Er zijn appelboere­n die het risico nemen en blijven hopen op stijgende prijzen. Anderen rooien hun bomen om ander fruit te proberen. We hopen dat zij succes boeken.”

“Wat ik zelf ga zetten? Dat is nog niet uitgemaakt”, besluit fruitteler Patrick Kellens. “Ik denk dat het maïs gaat worden.” Collega Jos Claes is een experiment gestart met fruitmaïs. “Afwachten of dat gaat aanslaan.”

AS

Fruitteler

BREE

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Teler Patrick Kellens is zijn appelboomp­jes al aan het rooien.
FOTO TOON ROYACKERS Teler Patrick Kellens is zijn appelboomp­jes al aan het rooien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium