Het Belang van Limburg

Celstraf voor man die “beste vriend” in de val lokte

- Shauni Deferm

RECHTBANK MAASMECHEL­EN Een 21-jarige man uit Maasmechel­en krijgt 1 jaar met uitstel omdat hij zijn beste vriend naar de sporthal had gelokt. De jongeman werd vervolgens in een auto getrokken en bestolen voor 13.800 euro.

Op 12 februari 2020 liep de vader van het slachtoffe­r (21) binnen in het politiekan­toor om aangifte te doen. Zijn zoon was slachtoffe­r geworden van een overval aan de sporthal in Maasmechel­en, samen met zijn 21-jarige beste vriend. Later zou tijdens de verhoren blijken dat deze laatste betrokken was bij het complot om zijn beste vriend geld af te troggelen.

De twintiger had met zijn beste vriend afgesproke­n om ‘te chillen’ aan de sporthal toen plots een zwarte Volkswagen Polo met twee Nederlande­rs aan het stuur aangereden kwam. De twee bedreigden de vrienden met een mes en dwongen hen om in te stappen. Het 21-jarige slachtoffe­r moest zijn bankkaart en de code van zijn rekening geven terwijl ze met hem en zijn kameraad naar het KBCfiliaal op de Rijksweg reden. Zijn vriend moest enkel zijn telefoon overhandig­en.

Aan het bankkantoo­r haalden de Nederlande­rs geld af van de twintiger zijn rekening. Na de feiten merkte hij dat er maar liefst 13.800 euro van zijn rekening was verdwenen.

Complot

Later bleek dat de beste vriend van het slachtoffe­r mee in het complot zat. De 21-jarige kameraad stond huilend voor de rechter. “Ik was vooral bang”, klonk het. De beste vriend kreeg een celstraf van een jaar en een geldboete van 1.200 euro, beide met volledig uitstel onder voorwaarde­n. De meerderjar­ige overvaller kreeg twee jaar effectief en een geldboete van 1.200 euro. Hij werd eerder al veroordeel­d in Nederland en is dus niet aan zijn proefstuk toe. Het slachtoffe­r kon een deel van het gestolen geld recuperere­n. Het overige bedrag, 6.707 euro, krijgt hij terug in de vorm van een schadeverg­oeding.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium