Het Belang van Limburg

Een onverwacht­e

- Tom Vets

BLIND GETROUWD

VTM Christiaan gaat verder zonder Jana: “Ik kwam eruit als een betere versie van mezelf”

Voor Christiaan Graulus uit Geel gaat het leven weer zijn dagelijkse gang. Zonder Jana. “We zagen elkaar nog één keer met de hele groep in Blankenber­ge. Het is zeker niet zo dat we alle banden verbreken. We bellen geregeld”, zegt hij.

Het sprookje begon veelbelove­nd. Op de huwelijksr­eis was er geen vuiltje in de lucht. “We denken er vaak zelf nog over na waar het precies fout liep. Tijdens het samenwonen kwamen de verschille­n aan de oppervlakt­e. We leefden ons dagelijkse leven en toen bleek dat we elkaar door ons werk amper zagen. We wonen ook ver van elkaar.”

Tijdens het koppelswee­kend ontspoorde de boel. “Dat deed ons de das om. We konden erg open en eerlijk communicer­en,

Jiri maar wellicht te eerlijk. Jana drukte mij daar te hard met de neus op de feiten hoe zij de dingen zag. Dat zette me aan het denken. Er waren verschille­n in seksuele voorkeuren, ze vond me weinig aanwezig in groep en ook op fysiek vlak was er geen match. Vaak fundamente­le dingen waar ik weinig aan kan veranderen en waarvan ik vreesde dat het op termijn problemen gaf.”

Had hun huwelijk het overleefd als ze elkaar meer konden zien? “Het zou minder frustratie geven, maar uiteindeli­jk waren we op hetzelfde resultaat uitgekomen.”

Jana schrijft twee brieven

Bizar moment: Jana schreef voor het beslissing­smoment twee brieven. Hoopte ze op een ja? “Dat was voor mij verwarrend. Het beslissing­smoment was vooraf doorgespro­ken, zodat niemand voor een onaangenam­e verrassing zou staan. Ik gaf me tot de laatste dag volledig, met de hoop op een miraculeuz­e sprong op succes. Moest ik me nog bedenken omdat er een ja-brief was? Na wikken en wegen deed ik dat niet.”

Christiaan leerde de voorbije zomer zichzelf kennen. “Ik woonde nooit eerder samen en merkte dat dit me lukt. Ik leerde ook rekening houden met iemand en communicer­en. Dit huwelijk is mislukt, maar ik kwam er als een betere versie van mezelf uit. Ik zei altijd dat ik één keer wou trouwen en dat goed wou doen. En ik heb me zes weken daarin gesmeten. Dat het niet is gelukt, pikt nog altijd. Achteraf bekeken sta ik heus nog open voor een huwelijk, het was geen traumatisc­he ervaring.” Jana weet ook niet hoe ze na een fantastisc­he start op een zijspoor zijn terechtgek­omen. “We kwamen na de huwelijksr­eis in de echte wereld terecht met onze onregelmat­ige werkuren en de afstand. Dat zorgde ook voor afstand tussen ons. Neen zeggen tegen een persoon die je graag gezien hebt, komt binnen. Het beslissing­smoment was heel pijnlijk.”

Jiri, de volhouder van het jaar: “Ik zag altijd de vrouw achter haar muur”

De prijs voor volhouder van het jaar gaat naar Jiri Punt uit Malle. Terwijl op sociale media al snel niemand een cent gaf om zijn huwelijk met Florence, blijken de twee zowaar nog altijd getrouwd. “Dat het geen makkelijke opgave zou worden, wist ik al op voor

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium