Het Belang van Limburg

“Eenmaal bewezen, zal de NAVO reageren”

- Anton Goegebeur

BRUSSEL

Twee doden door raketten op NAVO-grondgebie­d, dat kan de alliantie niet onbeantwoo­rd laten, zeggen experts. “Anders laat je met je sollen.” Maar eerst moet de mist nog optrekken.

Meteen nadat de raketinsla­g bekendraak­te, maakte Estland al duidelijk dat het “klaar is om elke centimeter van het NAVO-gebied te verdedigen”. De defensiemi­nister van buurland Letland beklemtoon­de dat “Russische raketten zijn geland op NAVOgrondg­ebied”. De Tsjechisch­e premier staat “resoluut” achter zijn Poolse ambtsgenoo­t.

Polen is lid van het bondgenoot­schap. En volgens Artikel 5 van het handvest van de alliantie geldt dat een aanval op één van de bondgenote­n geldt als een aanval op het hele bondgenoot­schap. Oog om oog, tand om tand?

Polen zal niet meteen én niet op eigen houtje reageren, zegt David Criekemans, professor internatio­nale betrekking­en aan de Universite­it Antwerpen. “Het gaat nu over de feiten. De Poolse regering hield gisteravon­d een crisisverg­adering om alle informatie samen te leggen. De locatie van de explosie en de route die de raketten hebben afgelegd, zijn cruciaal.”

Volgens Criekemans moet de mist nog optrekken. Een anonieme Amerikaans­e functionar­is had het over Russische raketinsla­gen, maar ging het om een doelbewust­e aanval of – waarschijn­lijker – om afzwaaiers? “Een minder waarschijn­lijk scenario is dat delen van Oekraïense luchtafwee­rraketten zijn neergekome­n in Polen.” Vermoedeli­jk zal Polen vragen om Artikel 4 te activeren. Dat voorziet in consultati­es tussen de leden van de alliantie als de veiligheid van een van de lidstaten wordt bedreigd. Dat kan vandaag al gebeuren. Criekemans verwacht dat de alliantie voorzichti­g taalgebrui­k zal bezigen. “In zaken van oorlog en vrede zijn de feiten het liefst zeer juist bij elkaar opgeteld”, zegt hij. Mogelijk worden satellietd­ata doorslagge­vend. In ieder geval: regeringsl­eiders zullen eerst alle details willen weten voor ze een volgende stap zetten.

Wat als de feiten wijzen op een Russische raketaanva­l, al dan niet bewust? Defensiesp­ecialist Patrick Bolder verwacht dat het die kant uitgaat. “Dat kan de NAVO niet onbeantwoo­rd laten. Mogelijk is Artikel 5 dan van toepassing.” Maar, voegt Bolder meteen toe, dat betekent nog niet dat de NAVO en Rusland in oorlog zijn. “De lidstaten kunnen ook een herstelbet­aling eisen of nieuwe sancties overwegen.”

RAKETAANVA­L

Minder terughoude­nd

Het Kremlin noemde het incident gisteravon­d al een “Oekraïense provocatie”. Dat Rusland zo’n aanval niet zal toegeven, is geen verrassing. Maar volgens Bolder zal het onderzoek wel degelijk uitwijzen dat Russische raketten per abuis zijn neergekome­n in Polen.

Een westerse interventi­e in Oekraïne blijft in vrijwel alle scenario’s onwaarschi­jnlijk. Maar de steun aan Kiev zal allerminst vermindere­n. “Moderne jachtvlieg­tuigen, langeafsta­ndsrakette­n, meer tanks. Lidstaten gaan minder terughoude­nd worden in het leveren van dergelijke wapensyste­men.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium