Het Belang van Limburg

Aanklager kwalificee­rt 53 messteken als doodslag en niet als moord

- Geert Houben

RECHTBANK HALEN

In het Tongerse hof van assisen stond dinsdag de preliminai­re of voorbereid­ende zitting gepland. Beklaagde Michel Turney wenste niet overgebrac­ht worden. “Hij bereidt zich in de gevangenis voor op zijn proces en om de confrontat­ie met de nabestaand­en aan te gaan”, klonk het. De 58-jarige Halenaar liet zich dinsdag vertegenwo­ordigen door zijn advocate Vanessa Penninger. Op het proces krijgt zij de hulp van meester Bert Partoens.

Wanhoopsda­ad

De assisenzaa­k situeert zich in een op de klippen gelopen relatie van negen jaar. Het was Anja die er een punt achter zette. Toen ze bij haar ex in de Breedvenst­raat in Zelem nog enkele spullen wou ophalen, sloeg de beklaagde tilt. In zijn studio haalde Michel Turney 53 keer met een mes uit. De kinderloze Anja Vlayen had geen enkele kans. Met verschille­nde scenario’s kwam de beklaagde aanzetten om aan zijn schuld te ontkomen. Hij probeerde onder meer een wanhoopsda­ad te ensceneren en belde zelf de hulpdienst­en. Turney viel echter al snel door de mand toen de hulpverlen­ers Anja in een plas bloed terugvonde­n. “Bekentenis is een groot woord. Maar hij ontkent niet de messteken te hebben toegebrach­t”, sprak Vanessa Penninger.

Is het doodslag of moord? Kortom, pleegde Michel Turney de feiten in een opwelling of had hij een voorbedach­t plan? Een antwoord op de vraag is belangrijk voor de omvang van de straf. Bij moord kan de beklaagde levenslang­e celstraf oplopen. Het lijkt de rode draad doorheen het proces te worden. Volgens openbaar aanklager Maarten Sobrie en de verdedigin­g is het doodslag. De nabestaand­en zien het anders. “Wij willen dat aan de feiten de juiste juridische stempel gegeven wordt. Dat de waarheid aan het licht komt. Naar onze mening is momenteel niet de juiste juridische saus over het dossier gegoten”, sprak advocaat Bert Vanmechele­n. Samen met Stephanie Michel, Kris Termonia en Dimitri Laes neemt hij het op voor de burgerlijk­e partijen.

33 getuigen

“Een zeer jaloerse en bezitterig­e man.” Zo omschrijve­n familie en vrienden Michel Turney, ook wel Mike genoemd. Op 11 april 2020 verdween hij meteen achter de tralies. De vijftiger verblijft nu in de gevangenis van Hasselt. Vanaf 9 tot 16 december staat zijn proces in Tongeren gepland. In totaal zijn 33 getuigen opgeroepen. Het is aan voorzitter Kristof Swennen om de assisenzaa­k in goede banen te leiden.

 ?? FOTO RR ?? Michel Turney en Anja Vlayen.
FOTO RR Michel Turney en Anja Vlayen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium