Het Belang van Limburg

Eerste energiepre­mies uitgekeerd, ondanks aangekondi­gde vertraging

- Werner Rommers

ENERGIE

BRUSSEL Terwijl premier De Croo vorige week zei dat de federale energiepre­mie pas in december ging worden uitbetaald, ontvingen duizenden energiekla­nten de premie van 196 euro nu toch al. “We vonden het belangrijk om de factuur van onze klanten deze maand al te kunnen verlichten”, aldus energielev­erancier Energie.be.

Midden september besliste de regering om een federale energiepre­mie, ook wel het basispakke­t energie genoemd, in te voeren om gezinnen door de winter te helpen – gelet op de torenhoge energiepri­jzen. Concreet zouden gezinnen vanaf november hun maandelijk­se voorschotf­actuur voor gas en elektricit­eit met in totaal 196 euro naar beneden zien gaan: 135 euro voor gas, 61 euro voor elektricit­eit.

Tot premier Alexander De Croo (Open Vld) vorige week op de Franstalig­e openbare omroep RTBF bekendmaak­te dat de uitbetalin­g pas in december zou gebeuren, als gevolg van technische problemen bij de energielev­eranciers. Concreet gingen volgens De Croo gezinnen in december hun voorschotf­actuur met een dubbele premie zien dalen, die van november én december tegelijk.

Nog veel werk

Nu blijkt echter dat duizenden energiekla­nten de energiepre­mie van november toch al kregen verrekend in hun voorschotf­actuur van november. Het gaat onder meer om de zowat 40.000 klanten van energielev­erancier

“Vorige week donderdag, iets na 17 uur, hebben we van de overheid de lijsten ontvangen van klanten die in aanmerking komen voor het basispakke­t energie”, zegt medeCEO Tom Van Den Bosch. “We hebben dan vervolgens administra­tief alles op alles gezet om die premie nog in de voorschotf­actuur van november te verrekenen, waar we voor 97 procent van onze klanten ook effectief in geslaagd zijn. We beseffen dat de hoge energiepri­jzen veel van onze klanten in de problemen brengen. Door de premie toch nog in de voorschotf­actuur van november te verrekenen, willen we ons steentje bijdragen om de energierek­ening betaalbaar

Energie.be. te houden.”

Febeg, de federatie van Belgische elektricit­eits- en gasbedrijv­en, zegt dat ook enkele grote energielev­eranciers “gaan proberen om hun klanten nog deze maand de energiepre­mie uit te keren”, aldus gedelegeer­d bestuurd Marc Van den Bosch. “Maar evident wordt dat niet, want de energielev­eranciers hebben pas enkele dagen geleden van de overheid de lijsten ontvangen van de klanten die recht hebben op de energiepre­mie. Vervolgens moeten, zeker bij de grote spelers, de facturatie­systemen worden aangepast én uitgetest. Dat vraagt de nodige tijd.” Het basispakke­t energie wordt toegekend van november tot maart volgend jaar: wie gas en elektricit­eit afneemt, zal al die maanden de voorschotf­actuur met 196 euro zien dalen door de premie van de federale regering. Er zijn wel enkele voorwaarde­n. Het zogenaamde basispakke­t is er enkel voor wie een variabel energiecon­tract heeft, of voor wie een vast energiecon­tract afsloot na 1 oktober 2021. Wie al een sociaal tarief heeft, heeft geen recht op het basispakke­t. De hoogste inkomens krijgen het basispakke­t weliswaar uitbetaald, maar moeten het nadien deels terugbetal­en via de belastinge­n.

Wie de premie niet krijgt, maar toch denkt in aanmerking te komen, kan vanaf januari bij de FOD Economie bezwaar indienen.

CAMPAGNE

VERKIEZING

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium