Het Belang van Limburg

Maar omdat het nog maar een keer heeft gevroren, gonst het nog van bedrijvigh­eid in de bossen.

Ten laatste half november liggen de meeste winterslap­ers normaal in hun comfortabe­l hol voor een paar maanden. “De dieren hebben nog geen zin om te gaan slapen. We merken dat echt aan de oproepen die we binnenkrij­gen”

- Mireille Maes

NATUUR HASSELT

Egeltjes die ’s nachts rondlopen, eekhoorntj­es die nog van tak tot tak springen, een bruinrode heidelibel­le die voorbij zweeft. Door de zachte herfst is er nog veel te zien in de natuur. “Half oktober, begin november heeft het meestal al een paar keer gevroren en dat is een trigger voor de meeste dieren om in winterslaa­p te gaan. Het is half november en de temperatuu­r is nog maar één keer onder het vriespunt gegaan. Gevolg: de dieren hebben nog geen zin om te gaan slapen. We merken dat echt aan de oproepen die we binnenkrij­gen”, vertelt Sil Janssen.

Voedsel in overvloed

Echt nodig is die winterslaa­p ook niet. “Dieren gaan in winterslaa­p omdat er geen eten meer is, maar door de milde temperatur­en is er nog voedsel in overvloed. Bessen, appels, slakken, pieren, de dieren hebben nog keuze genoeg. Pas als dat stopt, zullen de winterslap­ers hun hol opzoeken.”

Door het warme herfstweer hebben sommige diersoorte­n zelfs de gok gewaagd om zich nog voort te planten. “Enkele dagen geleden zag ik nog rupsen van de koninginne­page. Zo laat heb ik dat nog nooit gezien. Die rupsen zouden nog heel snel heel veel moeten eten om te verpoppen, maar ik vrees dat deze exemplaren het niet gaan halen”, weet Wim Veraghtert van Natuurpunt.

Voor andere soorten heeft het milde najaar sowieso niet voor een revival gezorgd. “Ik denk aan het dagpauwoog en de atalanta. Eind juli waren er heel veel rupsen. Alleen zijn er daar weinig van volgroeid door de hete zomer. Of we daardoor volgend jaar minder vlinders gaan hebben, is nu moeilijk te zeggen. Sommige exemplaren zitten hopelijk op een rustplek en worden in maart volgend jaar pas wakker”, aldus nog Veraghtert.

Nadelen?

De specialist­en denken niet dat die late winterslaa­p gevolgen heeft voor de dieren. “Een late winterslaa­p lijkt me weinig nadelen te hebben. De dieren zijn goed doorvoed. Het is veel erger als de dieren in volle winterslaa­p zijn en dan plots verrast worden door temperatur­en rond 15 graden. Een onderbroke­n winterslaa­p kan nefast zijn. Als er dan nachtvorst komt, laat het dan de hele winter zijn. Liefst tot in februari”, besluit Veraghtert.

Sil Janssen

 ?? CARINE THIJS
FOTO ?? Het is half november, maar de eekhoorns zijn nog volop in de weer.
CARINE THIJS FOTO Het is half november, maar de eekhoorns zijn nog volop in de weer.
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ??
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium