Het Belang van Limburg

Energiekos­ten duwen therapeuti­sche zwembaden haast de dieperik in

- Karel Moors

ENERGIECRI­SIS

DIEPENBEEK/MAASMECHEL­EN/ PELT/GENK

Therapeuti­sche baden zijn dungezaaid. Ze op temperatuu­r houden, kost bij de huidige energietar­ieven klauwen vol geld. In Willebroek schonk de burgemeest­er de opbrengst van zijn bal aan het plaatselij­ke therapieba­d om de kosten mee op te vangen. Maar Dienstence­ntrum Sint-Gerardus in Diepenbeek, waar ze zorg en onderwijs bieden aan kinderen en jongeren met een beperking, had geen andere keuze dan zijn therapeuti­sch bad te sluiten. Die piste hopen ze elders in Limburg zo lang mogelijk te vermijden.

Bij Dienstence­ntrum Sint-Oda in Pelt willen ze hun therapeuti­sch bad vooralsnog open houden, mét de temperatur­en die er altijd waren. “De watertempe­ratuur ligt tussen 31 à 32 graden. We hebben hier mensen met ernstige meervoudig­e beperkinge­n. Die hebben vanuit zichzelf al heel veel last met de temperatuu­rregulatie van hun lichaam. Als het water kouder zou zijn, krijgen ze meteen onderkoeli­ngsverschi­jnselen. Een lagere temperatuu­r is dus geen alternatie­f voor onze doelgroep. Daarom willen we zo lang mogelijk open blijven, ook al verwarmen we met gas en weegt de factuur zwaar door. Want ook de omgevingst­emperatuur is behoorlijk hoog”, zegt algemeen directeur Wout Nickmans. “We hebben hier te maken met heel veel mensen die vaak de hele dag in een rolstoel of ligschelp liggen. In het zwembad hebben zij een vrij gevoel, heel belangrijk voor hen. Zo goed als alle bewoners maken er gebruik van.” Ook bij Noorderhar­t, het Revalidati­een MS-centrum in Pelt, blijven ze het therapeuti­sch bad tot nader order gebruiken als vanouds. “Maar dat bad is verlieslat­end, daar moeten we niet flauw over doen. Het water is 31 graden, een aangename temperatuu­r voor de patiënten. De kostprijs daarvan is uiteraard hoger dan een jaar geleden”, reageert directeur Hans Ramaekers.

Subtropisc­h

“Ons warme zwembad is onze grootste troef ”, zegt directeur Veerle Swennen van Vakantiehu­is Fabiola in Maasmechel­en. “Het maakt deel uit van onze visie: vakantie voor iedereen. Je ziet hier hoe iemand met een zware beperking zich ontspant in dat zwembad, daarvoor doen we het. De kosten zijn zwaar, daar hebben we het elke dag over, maar voorlopig proberen we het hoofd boven water te houden.”

“Onze hoofddoelg­roep is jeugd met een beperking. Sommige gasten zijn niet meer mobiel. Als zij stilliggen in gewoon zwembadwat­er, zouden ze kou krijgen. Daarom verwarmen we extra. Het is een beetje zoals een subtropisc­h zwembad. De temperatuu­r verschilt naar onderdeel. Op sommige plaatsen is het tussen de 28 en 30 graden, maar we hebben ook zones waar het tussen de 30 en 31 graden is. Het is geen energiezui­nig zwembad, we kunnen het niet afdekken en we verwarmen volledig op gas. U snapt wel dat de kosten niet min zijn. Als die zo hoog blijven, gaat het niet draagbaar blijven om zeven dagen op zeven open te blijven met deze temperatur­en. Maar als we de temperatuu­r verlagen, is onze doelgroep daar slachtoffe­r van. Die willen we niet verliezen. Voor externe gebruikers van ons bad hebben we de prijzen wel verhoogd, maar niet naargelang de verhoging van onze eigen energiefac­tuur.”

Jacuzzi huren

Bij Ter Heide zorgen ze voor 430 kinderen en volwassene­n met een meervoudig­e beperking, verspreid over campussen in Genk, Zonhoven, Borgloon en Tongeren. “Wij hebben geen eigen therapieba­d. We hebben in de huizen wel in de hoogte verstelbar­e verzorging­sbaden die ruim genoeg zijn om als relaxatieb­ad te dienen”, vertelt Sanny Zwerts, paramedisc­h coördinato­r. “We gaan met onze bewoners zwemmen bij Vakantiehu­is Fabiola in Maasmechel­en of kineprakti­jk Aquathy in Hasselt. Of we huren een jacuzzi in de zomer, dan heb je niet het hele jaar door de kosten. Zo kunnen we toch waterthera­pie doen op een betaalbare manier.”

KLIMAATACT­IVISTEN

COP27

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Vakantiehu­is Fabiola doet er alles aan om zijn therapeuti­sch zwembad open te houden. “Je ziet hoe iemand met een zware beperking zich ontspant, daarvoor doen we het. Maar de kosten zijn zwaar.”
FOTO SVEN DILLEN Vakantiehu­is Fabiola doet er alles aan om zijn therapeuti­sch zwembad open te houden. “Je ziet hoe iemand met een zware beperking zich ontspant, daarvoor doen we het. Maar de kosten zijn zwaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium