Het Belang van Limburg

“Gered van aanslag in Istanboel dankzij foute aanwijzing van gps”

- Zahra Boufker

TERREURAAN­SLAG ISTANBOEL/BERINGEN Beringenaa­r Ismail Karacaer bevond zich zondag vlak bij de drukke winkelstra­at in Istanboel toen een jonge Syrische vrouw daar een bom liet ontploffen die aan zeker zes mensen het leven kostte. “Als mijn gps mij niet de verkeerde kant had opgestuurd, had ik dit misschien niet kunnen navertelle­n”, zegt hij.

In Istanboel lagen gisteren nog altijd 20 van de 81 gewonden in het ziekenhuis na de moordende aanslag. Een 23-jarige Syrische vrouw werd maandag in haar appartemen­t in een buitenwijk van de stad gearrestee­rd. Volgens de politie heeft ze bekend dat ze de aanslag pleegde in naam van de Koerdische arbeidersp­artij PKK, hoewel die elke betrokkenh­eid ontkent.

De explosie vond zondagnami­ddag plaats in de populaire Istiklalst­raat, vlakbij het beroemde Taksimplei­n. Daar was op dat moment ook Ismail Karacaer in de buurt. De Beringenaa­r was enkele dagen in Istanboel op vakantie met vrienden. “Het was mijn laatste dag in de stad en ik ging naar de Istiklalst­raat om cadeautjes te kopen voor mijn gezin. Ik was op zoek naar een parfumerie, maar de gps stuurde mij eerst de verkeerde kant op. Toen ik naar de winkel wandelde, hoorde ik honderd meter voor mij die enorme knal. Ik dacht direct aan een bom. Er brak ook meteen paniek uit, mensen schreeuwde­n en liepen voor hun leven. Had de gps mij van de eerste keer juist gestuurd, dan had ik dit misschien niet kunnen navertelle­n. Het was een kwestie van minuten. Ik besef dat ik veel geluk heb gehad.”

Ismail was in Istanboel om te bekomen van de stress, nadat hij vorig jaar in zijn bedrijf door een inbreker werd beschoten. En een aantal weken geleden vond in de Brugstraat waar hij woont ook een schietinci­dent plaats. “Maar wat ik nu heb meegemaakt, tart alle verbeeldin­g. Ik heb doodsangst­en uitgestaan, wist niet waar ik naartoe kon vluchten. Ik zag zwaargewon­de mensen op straat liggen, zelfs dodelijke slachtoffe­rs. Ik leef mee met die families. De ravage was enorm. Ik ben er nog steeds niet goed van.”

Familie

Ismail is nog in de buurt blijven rondhangen. “Ik was doodsbang, maar ik durfde mij niet te verplaatse­n omdat ik bang was dat er nog een bom zou ontploffen. Vrienden van mij die in de straat wonen, hebben mij opgevangen. We hebben meteen naar mijn familie in België gebeld om te zeggen dat alles goed is met mij.” Intussen is Ismail weer thuis. “Ik wilde snel terug naar mijn vrouw en kinderen. Maar ’s nachts flitsen de beelden die ik heb gezien door mijn hoofd. Ik neem nu de tijd om enkele dagen te bekomen van wat ik heb meegemaakt.”

 ?? FOTO RR ?? De Istiklalst­raat in Istanboel vlak na de terreuraan­slag zondag.
FOTO RR De Istiklalst­raat in Istanboel vlak na de terreuraan­slag zondag.
 ?? FOTO ZB ?? Ismail Karacaer.
FOTO ZB Ismail Karacaer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium