Het Belang van Limburg

Kleine Limburgse cinema’s profiteren volop van ‘Zillion’ en ‘Onze Natuur’

-

De kleinschal­ige Limburgse bioscopen varen wel bij het succes van Zillion en Onze Natuur. “Dankzij Zillion loopt bijna elke avond onze grote zaal vol”, zegt Ludo Vangenecht­en van The Roxy Theatre in Koersel (Beringen) enthousias­t. Eenzelfde geluid bij Cinema Cameo in SintTruide­n: volgens eigenaar Trudo Carlier zorgt Zillion elke avond voor een vol huis. “Zillion maakt ons hele jaar goed. Zo’n succes hebben we niet meer meegemaakt sinds Marina in 2013. En Onze Natuur doet het ook uitstekend. Ik had er mijn twijfels bij, maar het is echt de verrassing van het jaar.”

In het Lommelse filiaal van UGC scoren Zillion en Onze Natuur eveneens erg goed. “Drie weken lang hebben we met Zillion een bijzondere piek gekend in ons filiaal en Onze Natuur heeft vier weken op de eerste plaats gestaan wat betreft bezoekersa­antallen”, zegt Sigurd Thomassen van UGC

Lommel. “Op één avond hebben we voor onze vijf zalen zelfs 600 tickets verkocht dankzij een samenwerki­ng met Stad Lommel en Bosland. Een aantal scènes uit Onze Natuur is namelijk in het Noord-Limburgse Bosland gefilmd.”

Gecompense­erd

The Roxy Theatre uit Beringen trekt dit jaar zo’n 30 à 35 procent minder bezoekers dan in 2019, het laatste ‘normale’ bioscoopja­ar. “Het goede najaar gaat dat niet rechttrekk­en, maar het compenseer­t het wel voor een deel”, blijft Vangenecht­en nuchter. “Ons geluk is dat we een kleine bioscoop zijn. We zijn al blij als we onze cijfers halen, we móéten niet ieder jaar groeien. Maar voorlopig komen we lang niet in de buurt van de cijfers uit 2019.”

Ook Cinema ZED Hasselt volgt die tendens. “Het voorjaar en de zomer waren niet bijzonder goed, maar nu loopt het naar behoren”, zegt Johan Van Schaeren, algemeen coördinato­r van Fonk vzw, de organisati­e achter Cinema ZED. “De afgelopen twee maanden waren de beste ooit sinds onze opening in september 2020. Het begin was niet eenvoudig omdat we vrijwel meteen weer moesten sluiten door de coronamaat­regelen, maar de mensen hebben echt hun weg naar onze zaal gevonden.”

Kerstvakan­tie

Traditione­el doen bioscopen het tijdens de eindejaars­periode uitstekend. “Al is het belang van een goed filmaanbod niet te onderschat­ten”, zegt Thomassen. “We zijn heel afhankelij­k van het product omdat we een familiebio­scoop zijn. Tijdens de kerstperio­de mikken we vooral op ouders of grootouder­s die met kinderen een film komen kijken in de namiddag”, zegt hij. “Als de hype rond Zillion en Onze Natuur eenmaal gaat liggen, wil ik het nog wel eens zien. De animatie- en kinderfilm­s trekken voorlopig nog niet veel bezoekers.”

“Het kerstverlo­f is net zoals in andere cinema’s voor ons een belangrijk­e periode”, zegt Vangenecht­en nog. “The Roxy Theatre is een kleine bioscoop. We zijn al tevreden als we onze aantallen halen, en daarvoor zijn goede Belgische films echt belangrijk.” “Als bioscoop ben je altijd afhankelij­k van de films”, beaamt Carlier van Cinema Cameo. “Als de films niet goed zijn, komt er geen publiek. Hoewel we op de goede weg zijn, is het nog niet zoals voorheen. Maar met de sterke Vlaamse films mogen we absoluut niet klagen met de eindejaars­periode in het vooruitzic­ht.”

Mede dankzij de steun van de bioscoop-relancecam­pagne van het Vlaams Audiovisue­el Fonds (VAF) heeft Cinema ZED het seizoen ‘22-‘23 mooi afgetrapt. “Dat komt ook door sterke en populaire releases zoals Close en Triangle of Sadness. Onze cijfers gaan in stijgende lijn en dat stemt ons positief. Vooral de vele straffe films zorgen ervoor dat ook wij goed scoren. Dit eindejaar wordt onze eerste normale kerstperio­de”, zegt Van Schaeren. “Die vatten we dus met goede moed aan.”

 ?? FOTO CINEMA CAMEO ?? Trudo Carlier van Cinema Cameo is tevreden met de popularite­it van ‘Zillion’ en ‘Onze Natuur’: “Zo’n succes hebben we niet meer meegemaakt sinds ‘Marina’ in 2013.”
FOTO CINEMA CAMEO Trudo Carlier van Cinema Cameo is tevreden met de popularite­it van ‘Zillion’ en ‘Onze Natuur’: “Zo’n succes hebben we niet meer meegemaakt sinds ‘Marina’ in 2013.”
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium