Het Belang van Limburg

Bedrijven Bosstraat zijn een dag onbereikba­ar door asfaltwerk­en

-

WEGENWERKE­N

Alle bedrijven in de Bosstraat ontvingen een brief waarin staat dat de gemeente eind deze maand de versleten asfaltlaag laat vernieuwen. Op 24 november wordt het oude asfalt gefreesd en die dag kan het verkeer nog beurteling­s passeren. Op 25 november wordt ’s ochtends een kleeflaag aangebrach­t en daarna een nieuwe toplaag aangelegd. Volgens de informatie in de brief zou de weg de hele dag volledig afgesloten worden.

Informatie

“Hopelijk wordt onze straat toch geen hele dag afgesloten”, zucht Carlo Maris van VP Express Service.

“In de Bosstraat vind je bpost waar zowat 200 postwagens af- en aanrijden, DPD dat met ruim 50 bestelwage­ns pakketjes verdeelt, bouwspecia­liteitenbe­drijf MPA dat hier op twee locaties gevestigd is, APOC met dakmateria­len en ik zelf heb meer dan 20 vrachtwage­ns die hier dag en nacht komen laden en lossen. Ik lever medisch materiaal in België en Nederland en met onze liften leveren we onder andere nieuwe keukens op bouwwerven. Rond 10 uur is de eerste vracht gelost, maar daarna kan niemand hier nog komen laden. Indien de planning niet wijzigt, zal ik al die mensen thuis moeten laten. Mijn bedrijf voor een dag verplaatse­n kan niet. Ik ben geen wegenbouwe­r, maar ik begrijp niet dat ze het hele bedrijvent­errein een dag lang afsluiten. Ik zal dus verplicht een dag moeten sluiten. Zelf rijd ik al bijna 25 jaar mee met de vrachtwage­n en dit heb ik nog nooit gezien, op geen enkel industriet­errein. Er blijft toch altijd één rijvak open.

Waarom overlegt de gemeente niet eerst met ons? Ik heb de andere bedrijven gecontacte­erd en ook zij begrijpen er niets van. Daarna stuurde ik een e-mail naar de gemeente, maar na een week heb ik nog geen reactie ontvangen”, zegt een ontgoochel­de Maris.

Bereikbaar

Ivo Hulshagen van de technische dienst van de gemeente Lummen zegt dat er nog meer communicat­ie volgt. “We zijn volop bezig met de planning en daarna zullen we alle betrokkene­n gedetaille­erd informeren. Wouter Rutten was als voorzitter van de ondernemer­s betrokken bij de gesprekken. Ik ben samen met hem en de aannemer ter plaatse gaan kijken. Het aanleggen van een toplaag gebeurt best in één keer over de volledige breedte van de weg, want anders krijg je een voeg die nadien voor problemen gaat zorgen. Omdat we het asfalt over de volledige breedte van de weg aanleggen zal het veel langer meegaan. En indien we de Bosstraat in twee stukken zouden aanleggen, dan zou er telkens een kant ook niet bereikbaar zijn. De hinder vergroot en de werken zullen dan veel langer duren. We gaan dus een scenario uitwerken zodat alle bedrijven die dag zo lang mogelijk bereikbaar zijn”, zegt Hulshagen. “Ook de dispatcher van pakketjesv­erdeler DPD wil meedenken en bij dat bedrijf zorgen alleen de retourpakk­etten die weer ingeleverd worden voor problemen. Deze week krijgt iedereen meer informatie en samen met de aannemer zullen we met tijdsloten werken”, verzekert hij.

De vroegere grote hal van Mobis is intussen opgedeeld in heel wat kleinere kmo’s en er zijn nieuwe wegen aangelegd, ook rond die units. “Op die manier zullen toch meerdere bedrijven daar bereikbaar blijven. Ook zullen we de paaltjes onder aan de Bosstraat wegnemen als het nieuwe asfalt is afgekoeld. De bewoners van de Bosstraat ontvangen daarom volgende week een brief met meer informatie”, aldus nog Ivo Hulshagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium