Het Belang van Limburg

“Behandelin­g borstkanke­r pak minder ingrijpend”

-

GENEESKUND­E

stroef. Vanaf januari voeren we de operatie voor de eerste keer uit onder lokale verdoving. Daardoor wordt zo’n ingreep een stuk minder drastisch. Zo verlagen we de drempel en kunnen we de behandelin­g aan een breder publiek aanbieden. Ze is op zich niet nieuw, maar voor Limburg is het wel een primeur. Welke resultaten de behandelin­gen op lange termijn hebben, weten we nog niet. Daarvoor is de techniek nog te jong. We hopen vooral de levenskwal­iteit van mensen te verbeteren. Dat doen we door het gespannen gevoel, de druk, de pijn en de infectiege­voeligheid te verlagen. Op die manier kunnen ze de conservati­eve therapie zoals steunkouse­n en lymfedrain­age afbouwen en zelfs weglaten.”

Therapietr­ouw

De operatie is, volgens dokter Ryx, geen mirakelchi­rurgie. “De nieuwe lymfoedeem­behandelin­g vereist een multidisci­plinaire expertise”, gaat de arts verder. “Daarom gaan we nauw samenwerke­n met kinesisten, gynaecolog­en en andere dokters om zo een volledig mogelijk behandelin­gstraject te voorzien. Het is belangrijk dat mensen na de chirurgisc­he ingreep goed opgevolgd worden om uiteindeli­jk het best mogelijke resultaat te kunnen bekomen. Daarom kunnen we de behandelin­g alleen maar aanbieden aan patiënten die therapietr­ouw zijn. Een patiënt die de ingreep ondergaat, moet ook de andere stappen doorlopen om vooruitgan­g te kunnen zien. De behandelin­g vergt niet meer dan een uurtje van de patiënt en een sneetje in de huid.”

Terugbetaa­ld

De lymfoedeem­behandelin­g wordt vanaf januari ook terugbetaa­ld. “Dat moet de drempel echt verlagen”, zegt dokter Ryx. “Gynaecolog­en verwijzen hun patiënten niet altijd door, omdat ze vaak niet weten dat we de behandelin­g aanbieden. Binnenkort komt er daarom in ZOL een intern verwijzing­spatroon dat de doorstroom zal vergemakke­lijken. Ook voor huisartsen is het goed om te weten dat de behandelin­g nu ook in onze provincie mogelijk is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium