Het Belang van Limburg

Drie trajectcon­troles goedgekeur­d

- Miranda Gijsen en Mark Dreesen

GEMEENTERA­AD DILSEN-STOKKEM Vanaf 1 april komen er trajectcon­troles in de Stationstr­aat, Eindestraa­t en Oude Baan in Dilsen-Stokkem. Oppositiep­artijen N-VA en Voor U vragen zich af waarom de Stokkemerb­aan niet is geselectee­rd.

De gemeentera­ad startte maandagavo­nd met gehakketak over het verslag van de gemeentera­ad van 10 oktober, dat zoals gebruikeli­jk op de eerstvolge­nde gemeentera­ad ter goedkeurin­g voorligt. Op die gemeentera­ad lag de concessieo­vereenkoms­t met privépartn­er TaaS voor het organisere­n van drie trajectcon­troles op tafel. Die overeenkom­st werd goedgekeur­d door de meerderhei­d van Open Vld en Vooruit, de voltallige oppositie onthield zich.

“Moet de stad voor elke verwerking - ook indien de snelheidso­vertreding niet in aanmerking komt voor een GASboete - 24 euro betalen aan TaaS? U heeft mij toen op deze vraag geantwoord: “neen dan moet er geen vergoeding betaald worden”. En nu lees ik in de overeenkom­st dat dit wel het geval is. We hebben dus iets goedgekeur­d, wat hier niet zo is verteld. Of ben ik nu de enige idioot van de groep?”, steekt oppositier­aadslid Theo Colla (N-VA) van wal.

“Of het nu gesproken of geschreven is, het is een kwestie van vertrouwen. Als wij stemmen op basis van wat er door de meerderhei­d is geantwoord op een vraag en in de notulen staat het andersom, dan is het vertrouwen toch serieus beschaamd”, treedt oppositier­aadslid Gerry Hurkens (Voor U) de N-VA bij.

“Het is niet de bedoeling om hier de gemeentera­ad van oktober over te doen. We zullen het eerst nagaan en de goedkeurin­g van dit gemeentera­adsverslag verdagen naar een volgende raad”, sust gemeentera­adsvoorzit­ter Lydia Peeters (Open Vld).

Drie trajecten

Over naar de orde van de dag, de goedkeurin­g van de drie trajectcon­troles in de Stationsst­raat

in Elen, de Eindestraa­t in Rotem en de Oude Baan in Lanklaar.

“De stad heeft gekozen voor wegen waar doorgaand verkeer op zit. Voor de Stationsst­raat gaat het bijvoorbee­ld over het verkeer tussen Elen en Neeroetere­n en vrachtverk­eer afkomstig van de ontgrindin­g in Elerweerd”, legt schepen van Mobiliteit Koen Sleypen (Vooruit) uit. “Daarnaast zijn dit wegen waarlangs kinderen naar school fietsen en past dit in de versterkin­g van ons fietsplan en de veilige inrichting van schoolomge­vingen. Tot slot hebben metingen ook uitgewezen dat er op deze straten te hard gereden wordt.”

“De Stationsst­raat werd afgelopen zomer heringeric­ht, er werden onder meer bloembakke­n geplaatst om de straat verkeersve­iliger te maken. En nu wordt weer gekozen voor trajectcon­trole. Betekent dit dan dat de bloembakke­n verdwijnen?”, vraagt oppositier­aadslid Jan Geuskens (cd&v) . “We hebben de mensen uit de Stationsst­raat ook bevraagd. Uit de antwoorden kwam heel vaak naar voor ‘liever geen verkeersdr­empel voor onze deur’ of ‘voer een trajectcon­trole in’. De bloembakke­n zullen verdwijnen vanaf het moment dat de trajectcon­trole in werking is”, reageert schepen Sleypen (Vooruit).

Stokkemerb­aan

“Waarom is er niet gekozen voor de Stokkemerb­aan in Stokkem?”, vraagt Colla (N-VA) zich samen met Hurkens (Voor u) af. “Ik ben voor veilig schoolverk­eer. Maar als je ziet hoeveel verkeer op de Stokkemerb­aan zit, vraag je je af waarom deze baan geen prioriteit heeft gekregen”, stelt Hurkens. “De Stokkemerb­aan heeft een dubbelrich­tingsfiets­pad, in tegenstell­ing tot de Stationsst­raat, Eindestraa­t en Oude Baan waar er geen afgescheid­en fietspad aanwezig is. Uit onze metingen blijkt dat er op deze wegen - waar een snelheidsb­eperking geldt van 50 km/u - gemiddeld meer dan 60 km/u wordt gereden. Daarom heeft onze dienst Mobiliteit aan deze drie straten voorrang gegeven. Deze drie trajectcon­troles zijn dus een eerste aanzet, op termijn kunnen hier nog straten bijkomen”, besluit schepen Sleypen (Vooruit) de discussie.

Open Vld, Vooruit, N-VA en Voor U hebben de drie trajectcon­troles goedgekeur­d, cd&v heeft zich onthouden.

 ?? MMD
FOTO ?? In de Eindestraa­t ligt het fietspad niet afgescheid­en van de rijbaan. Daarom krijgt deze straat prioriteit.
MMD FOTO In de Eindestraa­t ligt het fietspad niet afgescheid­en van de rijbaan. Daarom krijgt deze straat prioriteit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium