Het Belang van Limburg

Sluiting dreigt voor ’t Parkske: “We vinden gewoon geen medewerker­s”

-

KINDERDAGV­ERBLIJF en ook in de crèche en via sociale media en andere online kanalen. Voorlopig wil niemand de job doen.”

Zelfstandi­g statuut

De ouders werden al op de hoogte gebracht. “We spelen open kaart. Ik heb zelfs ouders moeten afbellen die normaal in januari bij ons gingen starten. Want door de mogelijke sluiting brengen we mensen in de problemen. Dat weet ik, maar het is voor mij moeilijk om te aanvaarden. Bovendien, als ik moet sluiten heb ik zelf ook geen job meer. Zoek nog maar eens werk op 53-jarige leeftijd...” Het probleem om mensen te vinden is de jongste jaren alleen maar verergerd. “Op vacatures werd vroeger vlot gereageerd. We konden kiezen uit het aanbod van kandidaten. Dat is verleden tijd. Bovendien moeten mensen nog bereid zijn om in een zelfstandi­g statuut te stappen om bij ons te werken. We krijgen het gewoon financieel niet rond om mensen in loondienst aan te werven. Volgens ons wil de overheid de kleintjes eruit om zo de grote organisati­es te behouden, die dan op hun beurt de subsidiepo­t verdelen onder elkaar. Is dit het resultaat van keihard werken? Jammer.”

Sara Moons uit Heusden-Zolder is een van de ouders die te horen kreeg dat ze in januari niet meer bij ’t Parkske terechtkan met haar kind. “We hebben begrip voor de situatie. Als je geen personeel kan vinden, stopt het”,zegt Moons, die al zeven maanden stond ingeschrev­en bij ’t Parkske. “Hoe moeilijk dat ook is voor ons. Mijn man en ik hebben aan onze werkgever gevraagd om 4/5de te mogen werken, omdat we geen opvang hebben. Onze families willen helpen, maar toch zijn we nog op zoek naar opvang voor enkele dagen per week.”

Hongerloon

De Federatie Kinderopva­ng pleit al langer voor een herwaarder­ing van de kinderopva­ng. “Deze situatie is heel herkenbaar. Dat zijn zaken waar iedereen in de sector mee zit”, aldus Framke Trousse van Federatie Kinderopva­ng, die zelf ook een kinderopva­ng uitbaat. “Bovendien is er bijna geen instroom meer en heerst er een negatief imago in onze sector. Wie wil er nog gaan werken in de kinderopva­ng om aan de schandpaal te worden genageld voor een hongerloon? Om aan de kwaliteits­eisen van de overheid en de ouders te voldoen, moeten ook de budgetten voor de kinderopva­ng omhoog en gelijkgest­eld worden. Er is dus veel en dringend werk aan de winkel.”

→ Info: Tania.Velkeniers@hotmail.com

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Tania Velkeniers is de wanhoop nabij. Ze baat al 15 jaar ’t Parkske uit. “Maar wat we nu meemaken, is ongezien.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Tania Velkeniers is de wanhoop nabij. Ze baat al 15 jaar ’t Parkske uit. “Maar wat we nu meemaken, is ongezien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium