Het Belang van Limburg

Huiswerkkl­assen in acht Bilzense basisschol­en

-

ONDERWIJS

De stad Bilzen heeft een compleet pakket voor huiswerkon­dersteunin­g uitgewerkt. “We kregen van onze jeugdwelzi­jnswerkers een sterk signaal dat de vraag naar leerhulp heel groot is voor kinderen uit kansarme groepen. Vorig schooljaar heeft het team van Schoolmake­rs, expert in deze opzet, de richtlijne­n helpen uittekenen om dit project op te starten”, zegt schepen van Sociaal Beleid Maike Meijers (Trots op Bilzen). In eerste instantie wordt de huiswerkbe­geleiding aangeboden in acht basisschol­en in Bilzen. Schepen van Onderwijs Véronique Jans (Beter Bilzen): “Samen met de basisschol­en, zorgcoördi­natoren, brugfigure­n in het onderwijs en welzijnswe­rkers hebben we dit opmerkelij­ke initiatief vorm gegeven. Er worden in totaal negen huiswerkkl­assen ingericht die plaatsvind­en aansluiten­d op de reguliere lesuren. De leerlingen die thuis een gestructur­eerde omgeving missen of niet goed weten hoe aan huiswerk te beginnen, worden hier één of meerdere uren per week geholpen door een schooleige­n leerkracht. Scholen die instappen in het project, krijgen daarvoor een financiële tussenkoms­t.”

Vrijwillig­ers

Momenteel wordt de huiswerkon­dersteunin­g aangeboden in De Driesprong Eik, VBS De Bloesem Munsterbil­zen, Talentenhu­is Beverst, Het Klein Kasteeltje Rijkhoven, ’t Scholierke Kleine-Spouwen, SBS Mopertinge­n, ’t Willerke Waltwilder en SBS Munsterbil­zen.

Het enthousias­me bij leerkracht­en, ouders en leerlingen is groot. “Het is niet de bedoeling dat er structurel­e bijlessen worden gegeven. Het is eerder een begeleiden van de leerlingen naar zelfstandi­g werken. Door een persoonlij­ke groeicurve in kaart te brengen gaat dit leiden tot betere schoolresu­ltaten”, aldus directeur Heidi Maesen van basisschol­en Het Klein Kasteeltje en ’t Scholierke. De stad gaat behalve de eigen leerkracht­en ook vrijwillig­ers inzetten als leerhulp. Schepen van Kinderopva­ng Griet Mebis (Beter Bilzen): “Alle huiswerkbe­geleiders krijgen een instapvorm­ing aangeboden door de stad. Jaarlijks gaan de betrokkene­n samenzitte­n om de situatie vanuit de praktijk te bespreken en dan kunnen de nodige tips uitgewisse­ld worden om de werking bij te sturen. De selectie van de leerlingen voor de huistaakon­dersteunin­g gebeurt door het schoolteam. In de negen huiswerkkl­assen doen op dit moment 135 leerlingen uit het basisonder­wijs een beroep op de extra begeleidin­g. Uiteraard hopen we dat er snel meer scholen mee instappen in het project.”

 ?? FOTO STAD BILZEN ?? De leerlingen worden na de reguliere lesuren begeleid in de huiswerkkl­assen.
FOTO STAD BILZEN De leerlingen worden na de reguliere lesuren begeleid in de huiswerkkl­assen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium