Het Belang van Limburg

HEUSDEN-ZOLDER

- Zahra Boufker

Na een zwaar ongeval met een fietser klaagt de Fietsersbo­nd van Heusden-Zolder het “gevaarlijk­e tweerichti­ngsfietspa­d” op de Terlaemenl­aan aan. “Hier moet dringend iets aan gedaan worden.” Wegen en Verkeer wil eerst een onderzoek.

Vorige week dinsdag raakte een 32-jarige man uit HeusdenZol­der zwaargewon­d bij een ongeval op de Terlaemenl­aan. Rond 9.45 uur botste hij met zijn speedpedel­ec tegen een bestelwage­n. De fietser werd zwaargewon­d naar het ziekenhuis gevoerd. Sinds de herinricht­ing van de Terlaemenl­aan in Zolder met een dubbelrich­tingsfiets­pad zijn er op die plek al minstens twee ongevallen gebeurd waarbij fietsers betrokken waren.

“Dat hadden wij al meteen door toen we de plannen konden inkijken. Daarom hebben we toen een bezwaar tegen die plannen ingediend”, zegt Danny Wandelen, bestuursli­d van de Fietsersbo­nd. “Het gevaar van een tweerichti­ngsfietspa­d is dat bestuurder­s niet verwachten dat er een fietser uit de andere richting kan komen. Het zicht voor de automobili­st en de fietser – die bergaf van het viaduct een hoge snelheid kan ontwikkele­n – moet maximaal zijn. Observatie leert dat bestuurder­s komende uit de Snelwegstr­aat op de oversteek stoppen. Dat is levensgeva­arlijk. En dat is niet het enige probleem.”

“We zien ook dat fietsers de beveiligde nieuwe fietsovers­teek niet nemen. Ze blijven de linkerzijd­e, waar geen dubbel fietspad is, volgen tot aan de fietsovers­teek aan de Viverselwe­g of ze steken gewoon schuin de Terlaemenl­aan over. Volgens ons is de verkeerssi­tuatie in de vernieuwde setting onveilig voor fietsers en moet deze dringend gewijzigd worden. We hebben intussen onze bezwaren al meermaals overgemaak­t aan het Agentschap Wegen en Verkeer.”

In de remmen

“Moet er eerst een dodelijk ongeval gebeuren?” vraagt Jef Broux zich af, ook lid van de Fietsersbo­nd. Zijn dochter Tine, die in de wijk achter de Snelwegstr­aat woont, zag dinsdagoch­tend de fietser op de weg liggen. “Dit was niet de eerste keer dat daar een fietser wordt aangereden. Sinds de herinricht­ing van de Terlaemenl­aan is dit een onveilig punt geworden. Je ziet gewoon de fietsers niet aankomen, tenzij je met je wagen op het fietspad gaat staan. Ik heb zelf ook al eens ferm moeten remmen. Mijn man en ik hebben afgesproke­n dat we dat punt zo veel mogelijk vermijden. Maar dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Geen beplanting

Peter Swinnen van de dorpsraad van Viversel kaartte het probleem aan tijdens de algemene vergaderin­g, waarop ook het gemeentebe­stuur werd uitgenodig­d. “Omdat de Terlaemenl­aan een gewestweg is, speelt de gemeente de bal door naar het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Schepen van Mobiliteit Lode Schops (GOED) heeft ons toen wel beloofd dat er geen beplanting komt om het zicht voor fietsers en autobestuu­rders te optimalise­ren.”

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft een onderzoek opgestart. “Het is belangrijk om de exacte omstandigh­eden van elk ongeval te achterhale­n om eventuele maatregele­n te kunnen nemen”, reageert Sep Vandijck van AWV. “Sinds het einde van de werken zijn we bezig met het verzamelen van info. Zo hebben we onder meer ook de nota van de Fietsersbo­nd ontvangen, waar we nu intern mee aan de slag zijn gegaan. We nemen de bezorgdhed­en serieus. Intussen volgen we de situatie nauw op, samen met het gemeentebe­stuur en de lokale politie.”

 ?? FOTO ZB ?? Volgens de buurt en de Fietsersbo­nd is het nieuwe fietspad op de Terlaemenl­aan in Zolder erg onveilig.
FOTO ZB Volgens de buurt en de Fietsersbo­nd is het nieuwe fietspad op de Terlaemenl­aan in Zolder erg onveilig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium