Het Belang van Limburg

Twee doden bij inslag Russische raket in Polen nieuws 2-3

In Przewodow, een dorp in het oosten van Polen nabij de grens met Oekraïne, zijn dinsdag twee raketten van Russische origine ingeslagen. Daarbij vielen twee doden. Dat wordt bevestigd door de Amerikaans­e inlichting­endiensten. Rusland ontkent de berichten.

- OORLOG IN OEKRAÏNE PRZEWODOW

Rusland organiseer­de dinsdag een grootschal­ige raketaanva­l op Oekraïne. Vermoedeli­jk een reactie op een recente speech van president Zelenski waarin hij aan Rusland vroeg om de Oekraïense grenzen te respectere­n en de troepen terug te trekken. Volgens Oekraïense veiligheid­sdiensten werden meer dan 90 raketaanva­llen afgevuurd op hun grondgebie­d, waarvan ze er 73 konden neerhalen.

Rond iets over 19.30 uur werden er plots twee inslagen gemeld in Polen, nabij de grens met Oekraïne. De Poolse minister-president Mateusz Morawiecki riep een spoedzitti­ng bijeen van de ministerra­ad voor nationale veiligheid en defensie.

Rusland ontkent de berichten over de raketinsla­gen. Het Russische ministerie van Defensie liet aan Reuters weten dat het gaat om een “opzettelij­ke provocatie om de situatie te doen escaleren”. De Oekraïense president Zelenski spreekt dat tegen. Hij bevestigt het nieuws dat er Russische raketten zijn neergekome­n op Pools grondgebie­d.

Premier Alexander De Croo reageerde op Twitter. “België veroordeel­t het incident op Pools grondgebie­d en betuigt zijn diepste medeleven aan de familie van de slachtoffe­rs en de bevolking van Polen. België steunt Polen. We maken allemaal deel uit van de NAVO- familie die meer dan ooit verenigd en uitgerust is om ons allemaal te beschermen”, schreef hij.

Kinderdagv­erblijf ‘t (B)engeltje in Oudenaarde is niets anders dan een pure horrorcrèc­he, zo blijkt uit de documenten van de administra­tie. Kinderen die klappen krijgen, met hun neus in het toilet worden geduwd of letterlijk eten door de strot geramd krijgen. Dit zijn geen klachten opgetekend op een bouwwerf in Qatar, maar in Vlaanderen. Niet in de middeleeuw­en, maar in de 21ste eeuw.

Het goede nieuws is dat de crèche gesloten is, het slechte is dat de eerste klachten dateren van eind 2011. In de loop der jaren kwamen daar nieuwe klachten bovenop, allemaal in dezelfde lijn. In 2013 én nog eens in 2021. De uitleg die het Agentschap Opgroeien dinsdag rondstuurd­e, is dat sommige van die eerste klachten niet geverifiee­rd konden worden en dat daarom de crèche open bleef. Maar als je verschille­nde jaren na elkaar gruwelverh­alen noteert van telkens andere ouders en werknemers, dan aarzel je niet en doe je de boel meteen op slot. Maar wat gebeurde er? In 2020 mocht de kinderopva­ng zelfs uitbreiden. Alsof vergunning­en geven en kinderen beschermen twee parallelle werelden zijn. In maart 2022 hadden de inspecteur­s dan wel stevig bewijs in handen: een kind met brandwonde­n dat zelfs plastische chirurgie moest ondergaan. De crèche vond het zelfs niet nodig om dit te melden bij de administra­tie en bleef gewoon open. Dat er niet meer slachtoffe­rs zijn gevallen, is puur geluk.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium