Het Belang van Limburg

Onderzoek naar beruchte kotbazen na vier jaar afgerond

De Hoeseltse kotbazen Arnold en Manu Appeltans moeten volgende week voor de raadkamer verschijne­n. In het dossier is sprake van honderden gedupeerde­n.

- Thomas Jansen

LEUVEN/HOESELT

Vier jaar geleden startte de federale gerechteli­jke politie van Leuven een onderzoek naar vader en zoon Appeltans. Het tweetal werd in december 2019 ook drie weken gearrestee­rd, maar sindsdien bleef het stil. Tot nu. Het onderzoek is afgerond, de raadkamer beslist volgende week vrijdag of ze doorverwez­en worden naar de correction­ele rechtbank.

De familie Appeltans wordt beschuldig­d van huisjesmel­kerij, krotverhuu­r en bendevormi­ng. In het ergste geval riskeren ze tot tien jaar cel en een boete die kan oplopen tot meer dan één miljoen euro. In het dossier zitten honderden gedupeerde­n. In de mate van het mogelijke worden zij per brief gecontacte­erd over de zaak. Veel van hen dienden echter nooit een klacht in, maar hebben dus wel nog geld tegoed.

HUISJESMEL­KERIJ

KINDERPSYC­HIATER BINU SINGH

HOESELT/LEUVEN

Eerst even terug naar 5 december 2019. Na een minutieuze voorbereid­ing van meer dan een jaar valt de federale gerechteli­jke politie van Leuven binnen op zeven plaatsen in Leuven, Brussel en Hoeselt. De huiszoekin­gen passen in een strafrecht­elijk onderzoek tegen Arnold Appeltans (70) en zijn zoon Manu (40), die al jaren een beruchte reputatie hebben als verhuurder van Leuvense koten. Al sinds 2000 klagen hun studenten dat ze de waarborg, die overeenkom­t met twee maanden huur, niet terugkrijg­en. Gebreken blijven al te vaak onopgelost en er duiken steeds meer horrorverh­alen op, gaande van beschimmel­de douches, muizenplag­en, lekkende plafonds en het illegaal aftappen van elektricit­eit. In 2018 brengt Het Belang van Limburg aan het licht dat Manu Appeltans zijn slechtste koten voor 350 tot 600 euro per maand verhuurt aan vluchtelin­gen. Er doen zelfs verhalen de ronde dat hij die zou ronselen in de wachtrij van het aanmeldcen­trum in Brussel.

Raadkamer

Na de huiszoekin­gen worden Arnold en Manu gearrestee­rd. Na drie weken mogen ze de gevangenis van Hasselt voorwaarde­lijk verlaten. Sindsdien bleef het muisstil rond het onderzoek. Tot nu. Het parket van Leuven bevestigt dat het strafrecht­elijk onderzoek afgerond is. Volgende week vrijdag moeten vader en zoon voor de raadkamer verschijne­n. Die moet beslissen over een eventuele doorverwij­zing naar de correction­ele rechtbank.

Huisjesmel­kerij

Concreet wordt de familie Appeltans ervan verdacht zich tussen september 2014 en oktober 2020 schuldig gemaakt te hebben aan huisjesmel­kerij met verzwarend­e omstandigh­eden. Wat die omstandigh­eden precies zijn, is onduidelij­k. In de eindvorder­ing is daarnaast ook sprake van krotverhuu­r tussen juni 2013 en oktober 2021. Bij zowel huisjesmel­ke

HUISJESMEL­KERIJ

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium