Het Belang van Limburg

“Teken kinderopva­ng opnieuw uit in plaats van blijven aanmoddere­n”

- Liliana Casagrande

KINDERPSYC­HIATER

LEUVEN

“De manier waarop de kinderopva­ng in Vlaanderen georganise­erd is, is historisch zo gegroeid”, zegt Binu Singh, kinderpsyc­hiater in het Universita­ir Psychiatri­sch Centrum van KU Leuven en voorzitter van de Vlaamse afdeling van het internatio­nale netwerk World Associatio­n for Infant Mental Health (WAIMH). De remedies voor de kinderopva­ng waar nu over nagedacht wordt - zoals het verlagen van het aantal kinderen per begeleider of het optrekken van de lonen - zullen volgens Singh niet volstaan. “Wat ben je met meer begeleider­s als je die niet op de arbeidsmar­kt vindt? Mijn advies is: gooi het huis plat en begin opnieuw. Dat is duurzamer en op lange termijn zelfs goedkoper. Nu wordt er bij elk incident een kot bijgebouwd. Iedereen weet dat het zo niet verder kan: de sector, de gebruikers, de experten, zelfs sommige politici. Maar het probleem is dat politici denken in periodes van vier jaar, terwijl ze de fundamente­n moeten leggen voor de lange termijn. Als een regering hier prioriteit van maakt, dan is in korte tijd trouwens ook veel mogelijk. Wat we nodig hebben is een corona-aanpak voor de kinderopva­ng.”

Uitgaan van noden kind

“Eigenlijk is het eenvoudig: we moeten uitgaan van de noden van een kind. Die zijn zeer duidelijk. Doen we dat niet, dan volgt die rekening later wel”, zegt Singh. “Een kind met stress heeft later meer zorg nodig. In het eerste levensjaar worden ouders en kinderen best niet veel gescheiden. Die primaire verzorgers moeten we ondersteun­en, dat kan bijvoorbee­ld door ouderschap­sverlof.” In de lente zei toenmalig minister van Welzijn Wouter Beke (cd&v) aan Humo dat ouderschap­sverlof best opgenomen zou worden in de eerste 1.000 dagen van een kind terwijl dat nu tot 12 jaar kan. Dat veroorzaak­te toen een lawine aan kritiek. Ook Singh verwijst al langer naar die cruciale eerste 1.000 dagen. “Ik zat in de werkgroep die Beke adviseerde, maar voor mij gaat het niet over wie hierin gelijk heeft. We moeten wel met elkaar in dialoog gaan. Een kind heeft niets aan discussies, wel aan oplossinge­n.”

Hoe die nieuwe kinderopva­ng er precies moet uitzien, daar spreekt Binu Singh zich niet over uit. “Er zijn genoeg voorbeelde­n van landen die het goed doen. Niet alleen in Scandinavi­ë. Dat moet allemaal niet nog eens bestudeerd worden. Maar we hebben ook genoeg expertise in dit land om zelf een nieuw plan uit te werken.”

Actieplan

De sector zelf heeft trouwens ook een actieplan klaar. Het Vlaams Welzijnsve­rbond riep daarvoor onder meer de Gezinsbond en andere werkgevers, experten en vakbonden samen. De voorstelle­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium