Het Belang van Limburg

Elf pagina’s vol incidenten, en toch kon Myriam B. nieuwe crèches starten

- Sam Coremans en Koen Baumers

INSPECTIEV­ERSLAG KEERBERGEN Al in 2010 verscheen er een vernietige­nd verslag over het kinderdagv­erblijf van Myriam B. Toch kon ze nadien nieuwe kinderdagv­erblijven starten. Eén daarvan, Mippie en Moppie 2 in Keerbergen, moest maandag sluiten na een onrustwekk­ende melding van een kindje dat vastgebond­en werd met duct tape. Wij konden het oude inspectiev­erslag inkijken.

“Tijdens het bezoek lag een baby in een pikdonkere badkamer te slapen, zonder werkende babyfoon. De temperatuu­r was ongeveer 11 graden Celsius. Het kindje was zes maanden oud en werd drie maanden te vroeg geboren.” Zo staat het in het inspectiev­erslag van kinderdagv­erblijf De Kinderdroo­m uit 2010, dat onze zusterkran­t Het Nieuwsblad kon inkijken. Het verslag stelt dat Myriam B. geen rekening hield met risico’s op wiegendood voor het kindje. Het is lang niet het enige incident waarover de inspectie twaalf jaar geleden al zijn bezorgdhei­d uitte. Elf pagina’s lang staan er incidenten uitgeschre­ven die plaatsvond­en onder de verantwoor­delijkheid van oprichtste­r Myriam B..

Beenbreuk

“In maart 2010 merkte een moeder dat haar kindje thuis niet meer wou kruipen”, stelt het verslag. “Na een ziekenhuis­bezoek bleek het kindje een beenbreuk te hebben opgelopen. Dat gebeurt niet zomaar na een valpartij.” Volgens Myriam B. gebeurde alles achter haar rug en buiten haar bereik. “Myriam neemt op moeilijke momenten haar verantwoor­delijkheid niet op”, verklaart een medewerkst­er in het verslag. “Mijn kind kwam wekenlang onderkoeld en hongerig thuis”, zegt een ouder die zijn kinderen in die periode aan De Kinderdroo­m toevertrou­wde. “Echt schrijnend­e omstandigh­eden, vergelijkb­aar met wat er nu aan de hand is in Keerbergen. Ondertusse­n kon Myriam gewoon nieuwe kinderdagv­erblijven openen.”

“Bang van die vrouw”

De inspectie kwam toen bij De Kinderdroo­m op bezoek nadat ze was getipt door de stagebegel­eiding van Hanne, die in die periode een opleiding tot kinderverz­orgster volgde. Zij nam gisteren contact op met de redactie. “Ik ben na die stage gestopt met de opleiding. De ervaring was te veel voor mij en ik ben nog altijd bang van die vrouw”, vertelt ze. “Nu ik de artikels lees, ben ik heel hard aangedaan. Schandalig dat ze daarna opnieuw een crèche kon beginnen. Er zou toch een systeem moeten bestaan waardoor ouders kunnen controlere­n of ze hun kinderen met een gerust hart kunnen afzetten.”

Reactie

Het Agentschap Opgroeien reageerde gisteren schrifteli­jk. “Na het inspectiev­erslag in 2010 liep er een traject met de organisato­r waar concrete afspraken gemaakt werden om de tekorten weg te werken”, klinkt het. “De organisato­r kon toen het attest van toezicht onder voorwaarde­n behouden. Die voorwaarde­n werden de daaropvolg­ende jaren niet geschonden.” Nochtans kwam er ook in 2014 een klacht binnen nadat een medewerkst­er aan ouders had gezegd dat kinderen werden vastgebond­en en geen eten kregen, wat opnieuw tot een negatief inspectiev­erslag leidde. Het hield Myriam B. niet tegen om in 2015 nieuwe kinderdagv­erblijven op te starten, onder de naam Mippie en Moppie. “Wanneer je als organisato­r een vergunning verliest en een nieuwe kinderopva­ng wil opstarten, wordt onder meer nagegaan of je al een opvang hebt uitgebaat en of er daar geen handhaving lopende is”, reageert het Agentschap Opgroeien. “Vanuit de onderzoeks­commissie werd een aanbevelin­g geformulee­rd om die screening te versterken, er zullen stappen gezet worden voor strengere vergunning­svoorwaard­en voor kinderopva­nginitiati­atieven.”

 ?? FOTO RR ?? Kinderdagv­erblijf Mippie en Moppie in Keerbergen.
FOTO RR Kinderdagv­erblijf Mippie en Moppie in Keerbergen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium