Het Belang van Limburg

Topvrouw Kind en Gezin zwaar onder vuur voor traag optreden

- Hannes Heynderick­x

VLAAMS PARLEMENT BRUSSEL Hoelang kan topvrouw van Kind en Gezin Katrien Verhegge nog aanblijven? Voor de oppositie én meerderhei­dspartijen Open Vld en N-VA is het duidelijk: niet lang meer. De verhalen rond de horrorcrèc­he in Oudenaarde en de weifelende aanpak van de Vlaamse administra­tie lijken de druppel.

Minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) moest gisteren in het Vlaams Parlement tekst en uitleg komen geven over de sluiting van twee “horrorcrèc­hes” in Oudenaarde en Keerbergen. Vooral bij de rol van haar administra­tie, Kind en Gezin, in het dossier van ’t (B)engeltje in Oudenaarde waren wel wat vragen te stellen. Hoe het bijvoorbee­ld kon dat er al sinds 2011 klachten binnenkome­n over de crèche, maar die toch mocht blijven uitbreiden. Bovendien bleek dat Kind en Gezin al sinds juni overwoog om de kinderopva­ng te sluiten. Toch wachtte men op een rapport van het Vlaams Expertisec­entrum Kindermish­andeling (VECK) om tot actie over te gaan.

Die afwachtend­e houding is nu het centrum van de politieke discussie rond de crèches. Deze zomer werd immers beslist om voortaan het ‘voorzorgsp­rincipe’ te hanteren, nadat een onderzoeks­commissie al verschille­nde wantoestan­den in de crèches had blootgeleg­d. Kind en Gezin zou bijgevolg niet meer alles doen om een opvang open te houden, maar net sneller tot sluiting overgaan wanneer kinderen in gevaar zijn. In het geval van de crèche in Oudenaarde blijkt dat niet gebeurd. “Ik vind persoonlij­k dat het veel te lang geduurd heeft”, zei minister Crevits gisteren. Kind en Gezin heeft het dossier volgens haar “gejuridise­erd”. Het zat m.a.w. vast in de eigen procedures, waardoor een horrorcrèc­he nog maanden kon openblijve­n.

Definitiev­e doodsteek

Nagenoeg alle partijen in het Vlaams Parlement vinden nu dat het welletjes is geweest bij Kind en Gezin. Na de onderzoeks­commissie van dit voorjaar, die Wouter Beke toen de kop kostte, werd de administra­tie al fors op de vinger getikt. Verhegge, topvrouw van Kind en Gezin sinds 2008, kreeg twee crisismana­gers naast zich. Dat nu een nieuwe golf gruwelverh­alen opduikt, lijkt de definitiev­e doodsteek voor de administra­teur-generaal te worden. “Ontslag is onvermijdb­aar”, zei Freya Saeys (Open Vld). Ook N-VA’er Koen Daniëls vraagt zich luidop af of de situatie nog houdbaar is. Binnen de meerderhei­d houdt enkel cd&v zich nog gedeisd. Minister Crevits verwijst naar de evaluatie die ze Verhegge tegen eind dit jaar moet geven. De kans dat de storm tegen dan is gaan liggen, is bijzonder klein. Saeys: “Dit is niet het laatste dossier dat aan de oppervlakt­e zal komen.” Parlements­leden hebben in het kader van de onderzoeks­commissie al inspectiev­erslagen ingekeken en een lijstje met probleemcr­èches gedestille­erd. Volgens Saeys zijn daarvan zeker nog enkele geopend. Kind en Gezin moet hun dossiers nog afronden en eventueel tot sluiting overgaan. “We moeten die oude dossiers nu zo snel mogelijk uitzuivere­n”, aldus Katrien Schryvers (cd&v).

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Katrien Verhegge.
FOTO BART DEWAELE Katrien Verhegge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium