Het Belang van Limburg

LRH wil meer kleur in zijn politiekor­ps

De politie Limburg Regio Hoofdstad laat volgende week jongeren met een migratieac­htergrond kennismake­n met hun job.

-

Aspirant-commissari­s Fatma Aldemir (26) gaat de politie LRH en jongeren met een allochtone achtergron­d in Hasselt bij elkaar zetten. Met het initiatief Flik zkt Flik wil ze de scepsis van jongeren tegenover de politie wegnemen maar hen ook warm maken voor de job. Bij de politiezon­e juichen ze het concept toe. Zij zijn al langer vragende partij voor meer kleur bij het blauw in de straat.

Het was Aldemir die voor haar eindwerk met het idee naar de korpsleidi­ng stapte. “Ik zit als politievro­uw met Turkse roots in beide werelden”, vertelt ze. “Toen ik als inspecteur op pad ging, stelde ik vast dat er nog altijd een barrière is. Die hoop ik nu weg te nemen. Niet met een saaie infodag, wel door de politiemen­sen van LRH in gesprek te laten gaan met de jongeren. Iedereen moet ongestraft zijn gedacht kunnen zeggen. Als de politie wil weten waarom ze bij een controle altijd wegrennen, mogen jongeren daar eerlijk op antwoorden. Enkel zo kan je elkaar leren begrijpen.”

Geen voorbeelde­n

De criminolog­e van opleiding hoopt deuren te openen. Scholen en vereniging­en in de ruime regio werden aangeschre­ven. Zelf hoopt ze toch minstens dertig jongeren te overtuigen om op 23 november naar het politiecom­missariaat in Hasselt te komen. “We focussen op jongeren tussen 17 en 19 jaar. Dat is de groep die gaat afstuderen en een keuze moet maken. Maar we willen niemand uitsluiten. Ben je 21 en heb je interesse, dan ben je uiteraard ook welkom. Autochtone­n mogen ook komen, maar we mikken wel specifiek op mensen met een migratieac­htergrond.”

Aldemir ziet zelf dat het heel moeilijk is om bijvoorbee­ld Turkse of Marokkaans­e jongeren in een politie-uniform te krijgen. “Die drempel wordt nog als te hoog ervaren, maar dat komt omdat ze geen voorbeelde­n hebben. In autochtone families heb je altijd wel iemand die bij de politie zit of zat. Maar dat is binnen de andere gemeenscha­ppen niet het geval. Terwijl de interesse er vaak wel is. Nu ze weten dat ik bij de politie zit, word ik regelmatig door ouders aangesprok­en. Ze vragen of ik niet eens met hun dochter of zoon wil praten.”

Vooroordel­en

De toekomstig­e hoopt ook enkele

commissari­s vooroordel­en weg te nemen. “Er zijn allochtone jongeren die de kans niet wagen omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze vanwege hun kleur toch niet worden aangenomen. Anderen durven niet want ze zijn al eens in contact gekomen met de politie. Maar als je ooit een keertje bent tegengehou­den omdat het licht van je fiets niet werkte, betekent dat niet dat je een job als agent kan vergeten”, verduideli­jkt Aldemir. Toch blijven enkele zaken onmogelijk. Een hoofddoek kan je bijvoorbee­ld niet dragen tijdens het politiewer­k. “Dat zijn nu eenmaal de regels. En ja, dat houdt sommige meisjes tegen. Maar we spreken onder meer over veiligheid­svoorschri­ften en die zijn nu eenmaal wat ze zijn.”

Roeping

Voor Fatma Aldemir was de stap naar de politie niet zo groot. “Het was een roeping van kindsbeen af. Ik heb tijdens mijn opleiding stage gelopen bij de politie. Dat viel zo goed mee dat ik na mijn studies sollicitee­rde voor een job als inspecteur. Dat heb ik twee jaar gedaan en het deed me beseffen dat je buitenland­se roots je kunnen helpen. Je begrijpt sommige culturele aspecten en kan zo conflictsi­tuaties voorkomen.”

“Ik herinner me een interventi­e tijdens de ramadan. We moesten enkele jongeren controlere­n. Zij waren heel geagiteerd omdat dit net voor etenstijd moest gebeuren. Ik neem zelf deel aan de ramadan en legde hen dat ook uit. Uit dat gesprek ontstond wederzijds begrip. Op dat moment was mijn collega heel tevreden dat we de situatie zo goed onder controle hielden en ervaarden ook die jongens het nodige respect”, vertelt Fatma.

Rekruterin­g

Bij LRH steunen ze de plannen van hun aspirant-commissari­s. “We zijn vragende partij voor meer diversitei­t binnen het korps”, vertelt woordvoers­ter Dorien Baens. “Alleen zien we hen amper bij de rekruterin­gen, en dat betreuren we. We hopen mee te kunnen surfen op dit initiatief en actief op zoek te gaan naar kandidaten. Misschien kunnen we hierdoor twijfelaar­s over de streep trekken.”

Aspirant-commissari­s LRH

 ?? ?? Meer info en inschrijve­n via de Instagramp­agina @flik_zkt_flik en de Facebookpa­gina @flikzktfli­k
Meer info en inschrijve­n via de Instagramp­agina @flik_zkt_flik en de Facebookpa­gina @flikzktfli­k
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Een drugscontr­ole van politie LRH. Fatma Aldemir, een aspirant-commissari­s met Turkse roots, regelt volgende week een ontmoeting met jongeren om hen te overtuigen voor de politie te kiezen.
FOTO TOM PALMAERS Een drugscontr­ole van politie LRH. Fatma Aldemir, een aspirant-commissari­s met Turkse roots, regelt volgende week een ontmoeting met jongeren om hen te overtuigen voor de politie te kiezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium