Het Belang van Limburg

“De hoge energiepri­jzen zijn geen item in Portugal”

-

Een mens krijgt meteen zin om het vliegtuig op te stappen richting Albufeira. Of het dorpje Paderne, één van de allermoois­te plekjes van de Algarve, waar ook de B&B van Annick Truyens en haar man Kurt Vanerum gelegen is. “We kochten dit pand in 2015 als investerin­g. Tot vorig seizoen werd het verhuurd aan Nederlande­rs, maar tijdens corona bleef het idee spelen om een B&B te beginnen”, zegt Annick. “We hebben het huis gerenoveer­d en hebben nu vijf gastenkame­rs. Er wordt werk gemaakt van een extra gîte”, klinkt het. “In de wintermaan­den komen we terug naar België. Maar het plan is er zeker om ons leven verder te zetten in Portugal.”

Heeft het idee altijd gespeeld om naar Portugal te trekken?

“Niet specifiek Portugal. Maar we zijn destijds hier begonnen met speuren naar een huis. We kwamen ook in andere landen terecht. Maar uiteindeli­jk eindigde de zoektocht opnieuw in Portugal. Het heeft vijf jaar geduurd eer we de stap echt gezet hebben en de knoop doorhakten om iets te kopen. In 2002 kwam ik voor het eerst in Portugal, samen met Kurt. Het was onze eerste vakantie samen.”

Wat trekt je het meest aan in jouw buitenland­se avontuur?

“Het betere klimaat. Het is nu nog 25 graden. Portugal is trouwens ook niet zo beestig ver van België. Ook het lekkere en vooral betaalbare eten vind ik fantastisc­h. Ik hou ook van de Portugese mentalitei­t. Portugezen zijn altijd be

leefd, gastvrij en bovenal: eerlijk.”

Wat deed je voordien in het leven?

“Ik was actief in de human resources. Mijn man is tot de dag van vandaag nog werkzaam in vastgoed en projectont­wikkeling. Ik run in de warmere maanden de B&B. Tot nog toe is het een succes. De bezetting is goed. Met bruisende steden Villamora en Albufeira in de buurt zijn we fantastisc­h gelegen. We zitten in de natuur, tussen de sinaasappe­lgaarden. Mensen zoeken vooral de rust op als ze komen. Om te wandelen, te fietsen, jeepsafari’s te doen, de stranden op te zoeken, of te relaxen aan ons zwembad.”

Wie bedacht de naam Entrecolin­as? Hoe zou de B&B anders geheten hebben?

“Een Portugese vriend heeft ons deze naam aanbevolen. We liggen tussen de heuvels, dit vertaald naar het Portugees, betekent Entrecolin­as. We hebben niet lang over deze naam moeten nadenken.”

Heb je eerder een Belgisch of een Portugees publiek?

“Belgen, Nederlande­rs, Italianen, Duitsers en zelfs Amerikanen komen over de vloer. Ook voor Scandinavi­ërs en Fransen is de Algarve meer en meer een favoriete bestemming geworden. Die gevarieerd­e bezoeken maken het net leuk. Aan sociale contacten en internatio­nale ontmoeting­en heb ik geen gebrek.”

In België kreunen gezinnen onder de energiepri­jzen. Hoe zit dat in Portugal?

“Dat is hier veel minder een item. Er zijn zachte

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium