Het Belang van Limburg

Hasseltse ‘Qatarriors’ klaar voor voetbal, festivals en villa met zwembad in Doha

- Geert Houben

RODE DUIVELS

HASSELT/DOHA

Gisterenav­ond kwamen de ‘Qatarriors’, naar analogie met het WKlied ‘Warrior’ van Oscar and The Wolf, nog een keer voor afreis samen in café De Drie Kronen in Kuringen. “We gaan het toch niet over de heisa hebben die rond het WK hangt? Het is niet de schuld van de supporters dat het in Qatar plaatsvind­t. Wij zijn Rode Duivelsfan­s en volgen ons team.” En dat het hun team is, blijkt uit het palmares van de supersuppo­rters. “Het is mijn vierde groot toernooi. Sinds het WK in Brazilië heb ik uit en thuis nog geen vijf wedstrijde­n van de Rode Duivels gemist”, vertelt Wesley Ceulemans. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hij een van de twintig Belgen is die via de Belgische Voetbalbon­d gratis de openingsma­tch Qatar-Ecuador mag meemaken.

Nog geen terugvluch­t

Bij de Qatarriors is Wesley Ceulemans, die vrijdag ook de oefenmatch van de Duivels in Koeweit bijwoont, de drijvende kracht om het verblijf in goede banen te leiden. “Via de FIFA-site hebben we een villa voor 10 man geboekt in Doha. Dat is vlot gegaan en de prijs valt met 90 euro per persoon per dag nog mee. Onze heenvlucht is in februari geboekt met een low costmaatsc­happij. Een terugvluch­t hebben we nog niet. Dat is afhankelij­k van hoe ver de Belgen geraken”, zegt Wesley. Of hij de strenge regels in Qatar vreest? “Daar heb ik oprecht geen schrik voor. Een land organiseer­t een WK om er positiever uit te komen. Ik kan me niet voorstelle­n dat er bepaalde dingen gaan gebeuren. Ze gaan echt niet optreden als we elkaar na het scoren van een goal omhelzen.” Wat zijn vrouw van zijn lange afwezighei­d zegt? “Zij steunt me en weet dat het mijn hobby is. ‘Je moet gaan, anders kom je nooit op zulke plekken’, zegt ze.” Een dure hobby? “Wij zoeken altijd wat betaalbaar is. Ik heb geen dikke auto en ga niet op skivakanti­e. Bovendien krijg je er nog eens veel voor terug. Het verrijkt je op cultureel en sociaal vlak.”

Pint van 13 euro

Nog zo’n grote Duivelsfan is Wim Cosemans. Hij leerde Wesley kennen op het WK in Rusland in SintPeters­burg. Het is zijn vijfde grote toernooi. Op het afgelopen EK was hij te zien in een gigantisch mascottepa­k. “Dat gaat nu niet mee. Ik krijg het niet in mijn valies”, lacht Wim. Via het follow your team-systeem heeft de Hasselaar net als de anderen kaarten tot en met de finale voor de Duivels. “Ik heb ook nog tickets voor vier wedstrijde­n van andere teams in de poulefase. Helaas niet voor Brazilië of Argentinië. Wel voor onder meer Kameroen-Servië en Ecuador-Senegal. Ik zit daar dan toch en wil zo veel mogelijk stadions zien. Dat moet lukken, want de twee uitersten liggen zo’n 70 kilometer van elkaar.” Of het geen duur toernooi wordt voor Wim, die graag met een pint in de hand naar de voetbal kijkt? “Een Stella zou 13 euro kosten. Ik ga me niet perte totale drinken en me een beetje soepel opstellen. Dat er op ‘vapen’ in het stadion zes maanden cel staat, lijkt me een groter probleem.”

Cruise en festivals

Willy Marechal (74) is de senior van het gezelschap. Samen met zoon Kris en dochter Sandra volgt hij het Hasselts gezelschap, maar verblijft wel deels op een door de organisati­e ingehuurde cruise: de MSC World Europe. “Je hebt er alle voordelen van thuis en kunt toch op het WK rondlopen. Zonder problemen kan je er een pintje drinken en je moet niet op de klederdrac­ht letten. Bovendien is niet alleen op de cruise, maar ook elders in Qatar veel randanimat­ie voorzien. Mijn zoon heeft tickets geboekt voor een festival waar Scooter komt optreden. Ook Lost Frequencie­s komt langs. Er zijn uitstappen geboekt, er is een grote kermis... Daarnaast gaan we de sfeer rond stadions opsnuiven als andere landen spelen. Met wat geluk kan je er nog tickets kopen. En nu maar hopen dat we de halve finale halen. Op die dag zijn mijn zoon en dochter allebei jarig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium