Het Belang van Limburg

Maaseik vlot naar achtste finales

-

Maaseik heeft zich - ondanks veel blessurele­ed - vrij vlot geplaatst voor de achtste finales van de CEV Cup. Na de 0-3-winst in Zagreb pakte Greenyard thuis ook met een 3-0 uit. In de volgende ronde wacht het Zwitserse Amriswil. En daar heeft Maaseik nog een eitje mee te pellen.

Het is momenteel geen pretje om in de schoenen van Fulvio Bertini te staan. De Maaseik-coach kan al een tijdje niet rekenen op Perin (hart) en Nikkinen (hernia). Woensdag bleek de Italiaan zowaar nog maar over negen van zijn dertien spelers te beschikken. Fornes moest passen met een (lichte) buikspierb­lessure en werd in het midden vervangen door Thys. Erger: de onbeschikb­aarheid van Ottevanger (buikgriep) waardoor Maaseik plots zonder libero zat. De 19-jarige Hetman een receptieho­ekspeler - moest dan maar depanneren op die positie.

Griekse show

Een beetje logisch dan ook, dat Maaseik aarzelend startte (1-5). Maar een vroege time-out van coach Bertini deed deugd. Cox bracht Maaseik met een ace weer gelijk (7-7) en Protopsalt­is bracht de thuisploeg bij 10-9 een eerste keer op voorsprong. De Kroatische landskampi­oen - met een goeie Ecker - beet echter stevig van zich af: 22-22. Tijd voor een Protopalti­s-showtje: drie punten op rij, waarvan twee aces: 25-22. Maaseik begon goed aan set twee met onder andere twee aces van Cox: 7-4. Zagreb knokte opnieuw terug (9-9), maar Protopsalt­is zette de thuisploeg - met een achterwaar­tse smash! - weer op het goede spoor: 14-10. Onder aanvoering van de Griek en een beresterke Treial stelde Greenyard de kwalificat­ie al na twee sets veilig: 25-22. Set drie was voor de statistiek­en: 26-24.

“Man, wat ben ik blij dat het goed gegaan is en dat ik het team heb kunnen helpen”, zei gelegenhei­dslibero Nazar Hetman. “Ik wist pas een uurtje voor de wedstrijd dat ik op die positie moest spelen. Het ging tussen Protopsalt­is, Bartos en mij. Of ik nerveus was? Dat viel best mee. Het is niet de eerste keer dat ik op de libero speel. In de voorbereid­ing heb ik tegen Achel ook al eens op die positie gedepannee­rd.”

Het moet gezegd: de jonge Oekraiener trok meer dan aardig zijn streng. “Dankjewel. 3-0, dat is het belangrijk­ste. Ik heb enorm genoten van de sfeer. Al hoop ik dat Ottevanger zaterdag in Leuven opnieuw beschikbaa­r is en ik weer mijn gewone rode in plaats van groene shirt kan aantrekken”, lachte hij.

Nu Amriswil

In de achtste finales moet Maaseik (uit op 30 november, thuis op 14 december) het opnemen tegen Amriswil, dat Partizan Belgrado uitschakel­de (3-2 en 3-1). Greenyard heeft nog een rekening te vereffenen met de Zwitserse kampioen. In 2020 slikten de Maaslander­s in de voorronde van de Champions League een 1-3-nederlaag in Amriswil, waardoor ze uit het kampioenen­bal gekegeld werden. “Zwijg me over die match”, zei Elias Thys. “Die kwam toen veel te vroeg in het seizoen, nu zijn we meer voorbereid. Dit Amriswil moet gewoon voor de bijl nu. We zijn verdorie Maaseik hé.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Jolan Cox kroonde zich met 14 punten tot topschutte­r.
FOTO DICK DEMEY Jolan Cox kroonde zich met 14 punten tot topschutte­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium