Het Belang van Limburg

Minister Demir countert geruchten: “Geen heropening Remo deze legislatuu­r”

-

“Er komt deze bestuurspe­riode geen gewestelij­k ruimtelijk uitvoering­splan voor een heropening van het Remo-stort in Houthalen-Helchteren.” Dat zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir naar aanleiding van hardnekkig­e geruchten.

In juni 2020 moest Remo tijdelijk sluiten omdat de beschikbar­e ruimte was volgestort. Maar een vergunning om uit te breiden weigerde minister Demir (N-VA) af te leveren. Onder meer omwille van de geuroverla­st, maar vooral ook omdat de uitbreidin­g in een habitat- en vogelricht­lijngebied ligt en grenst aan het Vlaams Ecologisch Netwerk. “We hebben een tijd geleden al de beslissing genomen om deze bestuurspe­riode geen gewestelij­k ruimtelijk uitvoering­splan af te leveren om het Remostort te heropenen. We hebben dat ook meegedeeld aan de exploitant”, zegt minister Demir. “Blijkbaar raakt dat nu pas bekend. In Houthalen-Helchteren circuleren berichten dat het stort opnieuw zou opengaan. Onze juristen zijn van mening dat het storten van afval sowieso niet in overeenste­mming is met de huidige gewestplan­nen. Een heropening via deze weg is dus helemaal niet aan de orde.” Het stort in Houthalen-Helchteren werd gebruikt om jaarlijks 300.000 ton niet-recycleerb­aar of -verbrandba­ar afval te storten. Ruim de helft daarvan kwam van buiten onze provincie.

Gezondheid­sonderzoek

Buurtbewon­ers maakten zich ook ernstig zorgen over de mogelijke volgen voor hun gezondheid. In samenwerki­ng met de Leuvense prof Jan Tytgat loopt er een gezondheid­sonderzoek. “We hebben woensdag hierover nog vergaderd met de betrokkene­n en het studiebure­au dat zich met het onderzoek bezighoudt”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans (Vooruit-Groen-Plus) van HouthalenH­elchteren. “Er zijn nog bijkomende analyses nodig om het rapport te kunnen vervolledi­gen. Binnen enkele weken gaan we met de resultaten naar professor Tytgat voor een analyse.” Mark Stulens van Group Machiels, de beheerder van Remo, zegt dat een Milieueffe­ctrapport (MER) moet goedgekeur­d zijn vooraleer er weer sprake kan zijn van de heropening van het stort in Houthalen-Helchteren. “Het is geen geheim dat we werken aan een nieuw MER”, zegt Stulens. “Het zal nog een hele poos duren vooraleer dat behandeld zal kunnen worden op Vlaams niveau. Er zijn nog heel wat tussenfase­s, waaronder het openbaar onderzoek en de beslissing van de provincie die hierin bevoegd is. Als het op Vlaams niveau wordt behandeld, zal dat sowieso in de volgende legislatuu­r zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium