Het Belang van Limburg

Piet Stockmans wil uitbreiden met atelier en porseleine­n paviljoen

-

C-MINE

Twaalf jaar geleden verhuisde Piet Stockmans naar C-Mine, waar de voormalige magazijnen van de mijn van Winterslag werden omgebouwd tot wat nu bekend is als Stockmansh­ouse. Het werd de centrale basis voor zijn ateliers, winkel en expositier­uimte. Een deel van het gebouw gebruikte de kunstenaar voor zijn eigen huisvestin­g. Hij focust vooral op porselein, herkenbaar aan het specifieke likje Stockmans-blauw. Door het aanhoudend­e succes wil de kunstenaar nu uitbreiden. Omdat de stad perspectie­f ziet in de aantrekkin­gskracht van Stockmans voor C-Mine en voor Genk, besliste het bestuur in 2020 om een onderzoek te organisere­n. “Daaruit is gebleken dat we best de plannen om uit te breiden in twee opsplitsen”, zegt schepen van Cultuur Anniek Nagels (cd&v). “In het eerste deel gaat het om een uitbreidin­g aan de achterzijd­e van het bestaande gebouw.

Dat gaat dan vooral om ateliers. Wij verkopen hiervoor de grond aan Filia, de bvba van Stockmans. Voor het gebouw zorgt hij zelf.” In het tweede deel van de uitbreidin­gsplannen aan de linkerzijd­e van Stockmansh­ouse is een porseleine­n paviljoen met een museaal karakter voorzien. Ook verblijfsr­uimtes voor externe kunstenaar­s horen bij die uitbreidin­g. Maar bij fase 2 vreest oppositier­aadslid Sabine Hoeven (N-VA) dat bij een niet-sluitend businesspl­an de Genkenaar gaat opdraaien voor de kosten. Ze ziet daarom het stadsbestu­ur liever niet mee instappen in dat deel van het plan.

Voorkeursr­echt

“Dat is ook niet gebeurd”, gaat Nagels verder. “Het gaat hier om een voor C-Mine strategisc­he plek. Stockmans heeft een internatio­nale uitstralin­g en dat heeft ook positieve gevolgen voor de aantrekkin­gskracht van Genk. Het spreekt voor zich dat we zicht willen hebben op het ruimtelijk­e en financiële plan. Het is niet de bedoeling dat we voor de constructi­e gaan betalen of er borg voor staan. Wel hebben we het terrein naast het gebouw onder voorkeursr­echt van Stockmans geplaatst. Dat betekent dat we de komende twee jaar er niemand anders iets laten ontwikkele­n.” Widukind Stockmans, die samen met haar vader het kunstencen­trum runt, bevestigt de plannen voor de uitbreidin­g. “Ik ontferm mij over het atelier”, zegt ze. “Volgend jaar kunnen we met de bouw starten. Piet bekommert zich vooral over het porseleine­n paviljoen.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium