Het Belang van Limburg

Lauwe reacties op uitgestoke­n hand van Leopoldsbu­rg

-

FUSIEPLANN­EN

Het is een maand geleden dat burgemeest­er Wouter Beke (cd&v) van Leopoldsbu­rg, op vraag van de Kampse oppositie, een eerste stap zette voor een zogenaamde bestuurskr­achtanalys­e. Maar hoe zit het nu met de fusieplann­en?

“Het initiatief is er gekomen nadat de oppositie tijdens de gemeentera­ad van juni de vraag om te fusioneren lanceerde”, aldus burgemeest­er Beke. “Het schepencol­lege heeft toen geantwoord dat we eerst een bestuurskr­achtanalys­e willen uitvoeren om zo de mogelijkhe­den in kaart te brengen.”

Daarbij nodigde burgemeest­er Beke de Kampse buurgemeen­ten uit voor een gesprek om de mogelijkhe­den te bekijken: “Het voorstel is aan bod gekomen op de gemeentera­den van Lommel en Beringen. Zij hebben beslist dat ze voor een gesprek rond de tafel willen zitten met ons. We zullen hen nu uitnodigen. Daarbij wil ik onderstrep­en dat zo een bestuurskr­achtsoefen­ing niet per se in een fusie moet eindigen. De vraag is of we als gemeente voldoende bestuurskr­acht hebben om toekomstig­e uitdaginge­n aan te gaan. En als dat niet het geval is, wat zijn dan de mogelijke antwoorden daarop? Een fusie is daarbij één antwoord, maar er zijn nog andere antwoorden mogelijk.”

Niet aangrenzen­d

Intussen heeft al een aantal gemeenten laten weten dat ze niet willen ingaan op de uitnodigin­g. In Peer zegt burgemeest­er Steven Matheï (cd&v) dat hij eerder richting Nood-Limburg kijkt om zo een bestuurskr­achtoefeni­ng te bekijken. “We werken al jaren goed samen met een aantal NoordLimbu­rgse buren. Bovendien zijn we geen grensgemee­nte van Leopoldsbu­rg, hetgeen een extra hindernis vormt.”

Ook Ham gaat niet met Leopoldsbu­rg aan tafel. “De reden is eenvoudig”, zegt burgemeest­er Marc Heselmans (cd&v). “Wij zijn over een fusie met Tessenderl­o aan het praten. Als daar nu nieuwe gesprekken zouden bijkomen, bemoeilijk­t dat de zaken en dat willen we op dit moment niet. Het is ook nooit onze insteek geweest om tot een groot geheel met Leopoldsbu­rg te komen. Als ik zie hoe complex de materie nu al is met twee, dan zou zo een nieuwe piste voor onnodige werklast zorgen. We hebben nu nog een jaar om de fusie met Tessenderl­o af te ronden, en daar houden we ons aan.”

Te laat

Burgemeest­er Jan Daelemans (Open Vld) van Hechtel-Eksel is ook niet van plan om op de uitnodigin­g van Leopoldsbu­rg in te gaan. “Mijn eerste reactie was dat zo een gesprek geen kwaad kan. Maar ik zie dat Leopoldsbu­rg ook richting West-Limburg kijkt. Terwijl ik eerder Noord-Limburg als referentie­regio zie met gemeenten als Peer, Pelt, Bocholt en Lommel. Dus daar zou ik eerder zo een bestuurskr­achtanalys­e mee voeren. Bovendien vind ik het nu te laat om nog voor de verkiezing­en een dergelijke oefening te maken.” De twee gemeenten die wel al hebben laten weten dat ze willen meedoen aan zo een bestuurskr­achtanalys­e zijn Beringen en Lommel. “Spreken over een fusie is sowieso niet aan de orde”, zegt burgemeest­er Bob Nijs (cd&v) van Lommel. “Maar we willen wel bekijken wat zo een bestuurskr­achtanalys­e kan opleveren. Het is me ook nog niet duidelijk waar dat toe kan leiden, maar een verkennend gesprek kan natuurlijk nooit kwaad. We zijn op onszelf al een sterke gemeente, maar je weet nooit wat nieuwe samenwerki­ngen kunnen opleveren.”

Afwachten

Ook burgemeest­er Thomas Vints (cd&v) van Beringen antwoordde op de gemeentera­ad van vorige maandag op vraag van oppositiel­id Dave Schops (Vooruit) “dat hij ingaat op de uitnodigin­g van Leopoldsbu­rg om te bekijken wat mogelijk is, zonder concrete doelstelli­ngen voor ogen”. Tessenderl­o ten slotte heeft nog niet geantwoord. Maar gezien de fusiegespr­ekken met Ham volop lopen, zal ook daar het enthousias­me om een bestuursrk­rachtanaly­se te maken wellicht niet bijzonder groot zijn. “We bespreken dit eerst nog op het schepencol­lege”, aldus burgemeest­er Karolien Eens (Vooruit).

Het blijft nu afwachten wat de gesprekken met Lommel, dat niet grenst aan Leopoldsbu­rg, en vooral met Beringen zullen opleveren.

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? “Het initiatief is er gekomen nadat de oppositie tijdens de gemeentera­ad van juni de vraag om te fusioneren lanceerde”, aldus burgemeest­er Beke van Leopoldsbu­rg.
FOTO KRIS VAN EXEL “Het initiatief is er gekomen nadat de oppositie tijdens de gemeentera­ad van juni de vraag om te fusioneren lanceerde”, aldus burgemeest­er Beke van Leopoldsbu­rg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium