Het Belang van Limburg

De NV Obama: pas na het presidents­chap kwam het grote geld

- Paul Demeyer

Barack Obama was amper 56 toen hij de deur van het Witte Huis achter zich dichttrok. Sindsdien is hij een gepensione­erd president en dat schuift toch jaarlijks 220.000 euro netto. Maar dat zijn maar borrelnoot­jes voor de Obama’s. Volgens het zakentijds­chrift Forbes zouden ze vandaag 70 miljoen op hun bankrekeni­ng hebben staan, het meeste daarvan verdiend na het presidents­chap. De nv Obama steunt op drie pijlers.

BEELD EN KLANK: 70 MILJOEN EURO

In 2018 zetten de Obama’s hun eigen productiem­aatschappi­j Higher Ground Production­s op. Meteen meldde Netflix zich als afnemer. Volgens The Economist gaat het om een deal van 50 miljoen euro, geld dat wordt betaald naar gelang er content wordt geleverd. Higher Ground Production­s tekende tot nog toe al voor twee films: Fatherhood en Worth (met Michael Keaton en Stanley Tucci); de tv-show We the people (over het Amerikaans­e rechtssyst­eem), de Oscar-winnaar American Factory (over een Chinese die in de VS een glasfabrie­k opzette), de Emmy-genomineer­de serie Becoming (op basis van Michelles biografie) en de natuurreek­s Our great national parcs, die Barack Obama himself insprak.

Higher Ground Production­s sloot ook een contract van 20 miljoen euro met Spotify voor de podcast-reeks Renegades: born in the USA, waarin Barack Obama en zijn long time buddy Bruce Springstee­n de Amerikaans­e samenlevin­g tegen het licht houden.

BOEKEN: 65 MILJOEN EURO

Voor zijn presidents­chap had Barack Obama al een klein miljoen euro verdiend met zijn jeugdmemoi­res Dreams from my father. Maar het echte werk begon pas na zijn presidents­chap. De grootste uitgeverij­en stonden te wapperen met contracten om de presidenti­ële memoires binnen te halen. De Obama’s speelden het zeer slim: ze wilden enkel tekenen bij een uitgeverij die zowel de autobiogra­fie van Barack als Michelle zou uitgeven. Dat duo-aanbod dreef de prijs nog op. Uiteindeli­jk haalde Penguin Random House de deal binnen, volgens de Financial Times voor 65 miljoen euro. Geld dat ze vlot terugverdi­enden: van Baracks biografie A promised land zijn 2,6 miljoen exemplaren verkocht. En volgens recente navraag van The New York Times verkocht Michelle al 17 miljoen stuks van haar Becoming.

SPEECHES: 400.000 PER KEER

Na zijn presidents­chap tekende Barack Obama een contract met het Harry Walker Agency, wereldleid­er in het boeken van gastspreke­rs – zoals ook Ban Ki-Moon (ex secretaris­generaal van de VN) en Serena Williams (tennis). De meest gerenommee­rde spreker is Barack Obama en die komt met het duurste prijskaart­je: 400.000 euro voor een spreekbeur­t. Onder andere de Amerikaans­e financiële dienstverl­ener Cantor Fitzgerald en de investerin­gsmaatscha­ppij Carlyle Group boekten Obama al.

Wegschenke­n

70 miljoen hebben de Obama’s op de bank. Dat zou meer kunnen zijn, als ze minder gul waren. Maar ze delen hun weelde graag. De 1,4 miljoen die Barack in 2009 kreeg toen hij de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, schonk hij weg aan goede doelen. Daarboveno­p deelde hij tijdens zijn presidents­chap nog eens een miljoen uit, bracht het zakentijds­chrift Forbes onlangs uit. Vandaag pompen de Obama’s een deel van hun weelde in de Barack Obama Foundation.

 ?? ??
 ?? FOTO EPA-EFE ?? ‘Becoming’ van Michelle Obama is een van de best verkochte memoires allertijde­n.
FOTO EPA-EFE ‘Becoming’ van Michelle Obama is een van de best verkochte memoires allertijde­n.
 ?? FOTO AP ?? Voor Spotify maakte Obama samen met Bruce Springstee­n de podcast Renegades.
FOTO AP Voor Spotify maakte Obama samen met Bruce Springstee­n de podcast Renegades.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium