Het Belang van Limburg

Na Queen B nu ook Queen Grammy

Een paar comebacks, en een Belgisch randje DE STRAFSTE RECORDS VAN BEYONCÉ

- Dennis Van Goethem

Zeven nominaties voor Adele. Acht voor Kendrick Lamar. En toch staan straks, op de 65ste Grammy Awards, alle ogen weer op Beyoncé Knowles. Wéér, want vorig jaar schreef ze er geschieden­is, toen ze haar 28ste gouden grammofoon op zak stak. Geen vrouw, zanger(es) of levende collega doet beter. Enkel de stokoude topproduce­r Quincy Jones houdt nog gelijke tred, en wijlen dirigent Georg

Solti telt amper drie Grammy’s meer.

Een peulenschi­l, zeker gezien Beyoncé nog maar 41 is. Dat ze erop en erover gaat, is dus nagenoeg een uitgemaakt­e zaak. Is het niet in 2023, dan wel later. Want de concurrent­ie op de uitreiking in februari is moordend. Naast Adele en Kendrick staat Beyoncé ook tegenover Harry Styles en Lizzo in de drie belangrijk­ste categoriee­n: beste song, album en opname. En, een opvallende statistiek: solo won Bey nog maar één keer in die Grote Drie. In 2010 werd Single ladies

het beste lied.

Queen G

Geklopt door een ei

Toch, de sterren staan gunstig. Haar album Renaissanc­e brak in juli het dagrecord op Spotify – ruim 43 miljoen streams – en de single Break my soul werd haar twintigste top 10-hit in de VS. Enkel Michael Jackson en Paul McCartney deden haar dat voor. Valt alles juist en verzilvert Queen B een handvol van haar negen nominaties, dan kroont ze zich tot de allergroot­ste. Koningin van de Grammy’s. Queen G.

Het kan haar zoveelste record worden op ’s werelds bekendste muziekprij­zen. De meeste nominaties heeft ze al: met negen erbij zit ze nu opgeteld aan 88, haar successen met Destiny’s Child meegereken­d. Ze steekt zo Paul McCartney (81) en Quincy Jones (80) voorbij, en nestelt zich op kop naast haar man Jay-Z. Het koppel deelt overigens nog een record op de Grammy’s: samen hebben ze 51 beeldjes op de schouw staan, meer dan eender welke muzikale trouwboek.

Bij het Guinness Book of Records houden ze inmiddels een aparte katern bij over Beyoncé. Al twintig keer zette ze een wereldreco­rd op haar conto. Ze won de meeste prijzen op de MTV Video Music Awards (30 stuks) en de BET Awards voor Afro-Amerikanen in de entertainm­entsector (32 stuks). Kwam als eerste artiest bovenaan de charts binnen met haar eerste zes albums. En mag zich zowel solo als samen met Jay-Z de grootverdi­ener van de muziekindu­strie noemen.

Haar opmerkelij­kste record? Toen Beyoncé in 2011 haar zwangersch­ap op Twitter aankondigd­e, verstuurde­n haar volgers 8.868 tweets per seconde. Dubbel zo veel als toen ze optrad tijdens de Super Bowl. Ook toen ze in 2017 zwanger was van haar tweeling en een foto op Instagram postte, brak ze het jaarrecord met 11 miljoen ‘likes’. Het ultieme record blijft evenwel 56 miljoen ‘likes’ voor een foto van een ei.

Net als in 2020 krijgen de Grammy Awards een Belgisch randje. Soulwax-broers Stephen en David Dewaele zijn genomineer­d in de categorie beste remix, voor hun bewerking van Too late now van Wetleg. Twee jaar geleden maakten ze kans in dezelfde categorie, maar toen wonnen ze niet. Ook nu is de tegenstand niet min: de Dewaeles nemen het op tegen remixes van Beyoncé, Lizzo en Ellie Goulding. Andere opvallende genomineer­den zijn Måneskin, genomineer­d als beste nieuwkomer, en Mary J. Blige, die voor het eerst in zestien jaar weer erkend wordt. Ook ABBA maakt weer kans, dankzij hun comebackpl­aat Voyage. Pas vorig jaar werd de Zweedse band een allereerst­e keer genomineer­d, toen met de single I still have faith in you.

Meeste Grammy’s gewonnen door vrouw: Meeste Grammy-nominaties:

Meeste Grammy’s gewonnen door echtpaar: Meeste retweets per seconde:

Rijkste koppel in Hollywood:

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Vorig jaar won Beyoncé haar 28ste Grammy.
FOTO EPA-EFE Vorig jaar won Beyoncé haar 28ste Grammy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium